Un deputat german din cadrul partidului conservator CDU (Uniunea Crestin-Democrata), condus de Angela Merkel, a declarat pentru site-ul cotidianului Handelsblatt ca Italia ar trebui sa paraseasca zona euro, daca nu se va ajunge la formarea unei majoritati stabile proeuropene, potrivit Mediafax: "Daca o tara nu reuseste sa convinga majoritatea populatiei sale de respectarea angajamentelor pe care singura si le-a asumat pentru ca moneda unica sa functioneze, nu i se poate cere din exterior sa voteze din nou, ci ar trebui sa i se permita sa revina la moneda nationala", a declarat Klaus-Peter Willsch, un cunoscut deputat eurosceptic CDU ce face parte dintr-un grup minoritar in cadrul partidului.

"Daca vrem sa revenim la o coexistenta pasnica si respectuoasa in Europa si sa luam in serios dreptul popoarelor la autodeterminare, trebuie sa iesim din ideologia pro-europeana", a argumentat el.

Grupul eurosceptic din cadrul partidului liberal FDP, aliatul lui Merkel la guvernare, a pledat, de asemenea, in favoarea iesirii Italiei din zona euro.

"Daca euro vrea sa supravietuiasca, trebuie sa devina o moneda care respira. Membrii, care nu reusesc sau nu pot fi performanti din punct de vedere economic, trebuie sa poata iesi din acest club monetar", a apreciat Frank Schaffler, liderul grupului liberal eurosceptic.

Alegerile legislative din Italia de duminica si luni au dus la o situatie politica foarte complicata. Niciun partid nu are moajoritate clara si formarea unei coalitii guvernamentale pare nesigura.

In Europa, votul a fost perceput ca o respingere a politicilor de austeritate promovate, in special, de Germania.

Joi, dupa o reuniune la Berlin cu presedintele italian Giorgio Napolitano, intr-un comunicat, cancelarul german "si-a exprimat increderea in privinta responsabilitatii fortelor politice din Italia".