Israelul ar fi trimis mesaje catre guvernul turc in ultimele zile, afirmand ca este interesat in restabilirea unei "dinamici mai pozitive" a relatiilor bilaterale cu fostul sau aliat strategic, relateaza UPI. Relatiile dintre cele doua s-au deteriorat rapid dupa ce guvernul de la Ierusalim a anuntat ca nu-si va cere scuze de la Ankara pentru incidentul din mai 2010, in care noua cetateni turci au fost ucisi de comandouri ale marinei israeliene, in timp ce se indreptau spre Gaza la bordul navei Mavi Marmara. In septembrie 2011, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian, suspendand totodata intelegerile militare cu Israelul, inclusiv contractele din industria de armament.

Protest anti-israelian in fata unui tribunal din Istanbul (noiembrie 2012)Foto: Agerpres

Potrivit informatiilor, semnalele trimise la Ankara de oficialii de la Ierusalim par sa aiba legatura cu anuntatele vizite in regiune ale presedintelui american Barack Obama si ale noului sau secretar de stat, John Kerry.

UPI precizeaza ca liderul de la Casa Alba urmeaza sa viziteze Tara Sfanta in luna martie, in timp ce Kerry efectueaza in prezent primul sau turneu diplomatic in mai multe tari de pe glob, in cadrul caruia va ajunge si la Ankara. Relatiile dintre Turcia si Israel vor reprezenta un punct pe agenda discutiilor din capitala turca.

Analistii afirma ca ambele parti par in prezent sa faca eforturi pentru a reface relatia dintre ele. Important este si rolul jucat de Statele Unite, care considera alianta turca-israeliana de o importanta vitala pentru stabilitatea regionala. Americanii sunt dornici, din motive strategice, ca cele doua puteri militare non-arabe din estul Mediteranei sa-si reia colaborarea, pentru a asigura un minimum de stabilitate intr-o regiune dominata de conflicte, ura sectariana si tulburari politice.

In acelasi timp, Israelul si Turcia sunt fortate sa se indrepte pe drumul reconcilierii de tulburarile crescute din regiune, in special de tensiunile pe marginea dosarului nuclear iranian si de razboiul civil din Siria, care risca sa se extinda si in tarile vecine.

Istoria unei relatii tensionate

Israelul si Turcia musulmana au format o alianta discreta incepand din 1984, aceasta transformandu-se intr-un parteneriat strategic complex in 1996.

Alianta a inceput insa sa se destrame dupa alegerile parlamentare din Turcia din 2002, atunci cand islamistii din Partidul Justitiei si Dezvoltarii au preluat puterea, sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Agerpres

Noul premier de la Ankara nu a privit cu ochi buni legaturile stranse pe care Turcia le stabilise, cu binecuvantarea americanilor, cu statul evreu prin intermediul cercurilor militare turce, foarte puternice si influente.

Erdogan a fost iritat in special de ritmul lent in care se desfasoara procesul de pace din Orientul Mijlociu si de ocupatia continua a teritoriilor palestiniene.

Momentul de cotitura in relatia dintre cele doua state a intervenit la sfarsitul lunii mai 2010, cand trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Fasiei Gaza.

Israelul a refuzat sa ceara scuze Ankarei, afirmand ca a actionat in legitima aparare.

Incercari de apropiere

Publicatia "Jerusalem Post" a relatat ca executivul israelian condus de Benjamin Netanyahu a trimis mesaje catre Ankara in ultimele doua saptamani, subliniind nevoia de "a obtine mai multi vectori pozitivi" in relatiile dintre cele doua tari.

Nu exista niciun alt detaliu legat de incercarile de apropiere si, tinand cont de animozitatile populare dintre cele doua natiuni dupa incidentul Mavi Marmara, e posibil nici sa nu fie oferite prea curand. Atat Netanyahu, care incearca sa puna bazele unei coalitii guvernamentale la Ierusalim, cat si Erdogan, care se vede confruntat acasa cu un puternic electorat pro-palestinian, trebuie sa actioneze cu foarte mare atentie si diplomatie.

Analistii afirma ca Erdogan s-a straduit din rasputeri sa restabileasca Turcia ca o putere musulmana de prim rang in regiune, iar impacarea cu Israelul e putin probabil sa-i impresioneze pe vecinii sai.

In joc sunt insa probleme strategice mai extinse, mai ales ca violentele din Siria soldate cu mii de morti ameninta sa se raspandeasca in Turcia, Iordania si Liban.

In ciuda schimburilor de declaratii belicoase facute de Israel si Turcia dupa 2010, mai multi oficiali inalti din ambele tari au incercat discret sa puna capat rupturii dintre cele doua state. De exemplu, actualul ministru israelian al apararii, Ehud Barak, a actionat consecvent pentru o apropiere de Turcia, in contextul in care, inainte de suspendarea relatiilor, intre cele doua tari existau contracte de sute de milioane de dolari privind vanzarile de echipament militar, iar soldatii din cele doua armate participau la programe comune de pregatire.

De altfel, publicatia turca "Zaman" a relatat la 17 februarie ca Israelul a permis livrarea unor echipamente electronice pentru doua aparate turcesti AWAC, blocate din 2010. Administratia de la Washington a presat Israelul in acest caz.

Doua zile mai tarziu, cotidianul turc "Radikal" a scris despre desfasurarea unor negocieri secrete pentru obtinerea unei intelegeri, adaugand ca Israelul este pregatit sa-si ceara scuze pentru moartea cetatenilor turci de pe Mavi Marmara. Acest lucru ar putea coincide cu vizita lui Obama in zona.

De asemenea, au existat informatii legate de discutii secrete intre turci si israelieni desfasurate la Geneva si Cairo.

"Reconcilierea turco-israeliana a fost, cel putin pentru o vreme, un punct important pe ordinea de zi a politicii externe a SUA in Orientul Mijlociu ", a afirmat analistul Ramzy Baroud. "Nici Turcia sau Israelul, nici SUA sau NATO nu sunt in masura sa mai sustina actualul status quo - ruptura dintre Israel si Turcia - pentru mult timp. Dar revenirea la o paradigma veche, unde Turcia nu mai este un avocat al drepturilor palestiniene si un campion al cauzelor arabe si musulmane, s-ar putea dovedi un lucru chiar mai costisitor", a spus Baroud.

Cazul Mavi Marmara

Relatiile dintre cele doua state au fost puternic afectate de incidentul din 31 mai 2010, cand trupele de comando israeliene au efectuat un raidimpotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.

Potrivit raportului realizat de Comisia Turkel, numita de guvernul de la Ierusalim, pasagerii flotilei au fost vinovati pentru declansarea violentelor.

La inceputul lunii iulie 2011, premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca "e de neconceput" ca tara sa sa-si normalizeze relatia cu Israelul daca statul evreu nu-si cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii.

Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlanda Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au aflat la bordul a sase nave ce au plecat din Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.

Israelul a avertizat in repetate randuri ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta militantii aflati la bord.

Israelul si Egiptul au impus o blocada stricta in Fasia Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat in forta controlul in zona, in iunie 2007. Statul evreu afirma ca incearca, in acest fel, sa impiedice inarmarea miscarii Hamas.

La inceputul lunii septembrie 2011, Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara, Gabby Levi, si a anuntat ca-si reduce prezenta diplomatica in Israel, dupapublicarea raportului ONU pe marginea raidului efectuat de trupele de comando din Israel impotriva flotilei ce se indrepta spre Gaza.

In plus, Ankara a spus atunci ca isi suspenda intelegerile militare cu Israelul, iar Erdogan a anuntat "suspendarea totala" a contractelor din industria de armament cu Israelul.

Raportul ONU a afirmat ca blocada navala impusa de Israel in Gaza este legala, insa statul evreu a folosit "forta fara motiv". Documentul afirma, de asemenea, ca organizatorii flotilei au fost "nesabuiti". In plus, raportul preciza ca "majoritatea victimelor au fost impuscate de cateva ori, inclusiv in spate sau de la distanta mica".

Raportul a cerut Israelului sa-si prezinta scuzele "potrivite" si sa ofere compensatii familiilor celor morti si celor raniti. Pana acum, Israelul a respins cererile Turciei de a-si cere scuze. Oficiali guvernamentali de la Ierusalim au spus insa ca oferirea de despagubiri "este posibila".