Noul secretar american al Apararii, Chuck Hagel, a declarat meircuri, la scurt timp dupa depunerea juramantului la Pentagon, ca America nu poate "sa impuna opiniile sale lumii" si trebuie sa lucreze impreuna cu aliatii sai, relateaza AFP.

Chuck HagelFoto: Agerpres/Xinhua

Pentru prima sa zi de munca in post, dupa un parcurs catre confirmarea sa in Senat presarat cu unele obstacole, acest veteran al Razboiului din Vietnam nu si-a tradat reputatia de nonconformist reticent fata de angajarea armatei americane in conflicte.

"Am considerat intotdeauna ca rolul Americii in lume este de a antrena lumea in spatele sau. Nu putem sa ne impunem viziunile lumii. Insa trebuie sa fim implicati in afacerile lumii. Nicio natiune, oricat de mare este American, nu poate face totul singura. Trebuie sa continuam sa tesem legaturile puternice pe care le-am construit" pana in prezent, a spus el.

Trupele americane s-au retras din Irak in 2011, iar aproximativ 66.000 de militari prezenti in continuare in Afganistan urmeaza sa paraseasca aceasta tara pana la sfarsitul lui 2014, o sarcina ce ii revine lui Chuck Hagel.

"Comitem erori. Am comis erori. Si vor continua sa comitem erori. Dar suntem o putere care urmareste binele si nu ar trebui sa uitam acest lucru niciodata", a continuat el, in fata personalului de la Pentagon, intr-un discurs sustinut fara sa fie anuntat anterior.

Fostul senator republican din Nebraska (1997-2009), care il inlocuieste pe Leon Panetta in functia de secretar al Apararii, devine primul veteran din Vietnam care ocupa acest post.