Miscarea 5 Stele (M5S), care a castigat un sfert din voturi la alegerile legislative italiene, nu va acorda un vot de incredere guvernului, indiferent din cine va fi format acesta, a afirmat miercuri liderul sau, Beppe Grillo, pe blogul sau, citat de AFP.

"M5S nu va acorda votul de incredere Partidului Democrat (PD, stanga), nici altora", a subliniat fostul comic, in conditiile in care miscarea sa este intens curtata in absenta unei majoritati clare la Senat. In schimb, el a reafirmat ca M5S, care dispune de 109 deputati si 54 de senatori, "va vota legile care corespund cu programul sau, indiferent de cine le propune".

Aceste declaratii intervin in conditiile in care una dintre ipotezele avansate pentru iesirea din impasul politic ar fi o guvernare de stanga majoritara in Camera si minoritara in Senat, dar care ar beneficia de sustinerea punctuala a parlamentarilor 5 Stele.

Liderul PD Pier Luigi "Bersani ne hartuieste politic. De zile intregi, inoportuneaza M5S cu propuneri indecente in loc sa-si dea demisia, asa cum ar face oricine in locul lui", a adaugat Grillo, pe blog.

Marti, Bersani parea sa fi intins o mana spre Miscarea 5 Stele, evocand teme dragi acestei formatiuni, precum reforma institutionala, reducerea costurilor vietii politice, moralitatea si protectia persoanelor celor mai defavorizate, cerandu-i lui Beppe Grillo sa spuna "ce vrea pentru tara".