Papa Benedict al XVI-lea afirma, in ultimul mesaj adresat catolicilor din lumea intreaga in aceasta calitate, ca "Dumnezeu nu va lasa sa se scufunde nava sa", in ciuda "apelor agitate" si a precizat ca si dupa demisia sa va continua sa sustine Biserica prin rugi, scrie AFP.

"Sunt cu adevarat emotionat si vad Biserica vie", a spus el, dupa ce a fost aclamat de o multime de peste o suta de mii de oameni, adunati pentru a-i aduce un omagiu la ultima sa aparitie publica ca papa, in piata Sfantul Petru, cu o zi inainte de o demisie istorica, intr-o perioada de incertitudine pentru lumea catolica.

Obosit, dar surazator, papa, in varsta de aproape 86 de ani, a facut mai intai un tur al pietii cu papa-mobilul sau, in timp ce credinciosii fluturau drapele din toata lumea si banderola pe care scrie "multumesc" in multe limbi ale pamantului.

Benedict al XVI-lea a dorit sa lase un mesaj de incredere inainte de plecarea sa: "In aceste ultime luni, am simtit ca fortele mele s-au diminuat si i-am cerut lui Dumnezeu, cu insistenta, prin rugi sa ma lumineze, sa ma ajute sa iau decizia cea mai buna (...) Am facut acest pas deplin constient de gravitatea sa si de noutatea sa, dar si cu o mare seninatate a sufletului", a subliniat el.

In cei opt ani de pontificat, a recunoscut papa, facand aluzie la scandaluri si controverse, "au existat de asemenea si momente grele, in care apele erau agitate si vanturile contrare, ca in toata istoria Bisericii, si Domnul imi parea ca doarme". "Dar am stiut intotdeauna ca barca bisericii nu este a mea, nu este a noastra ci ca este barca Sa si ca nu o va lasa sa se scufunde", a afirmat Benedict al XVI-lea.

"Decizia de a renunta la exercitiul activ al ministeriatului nu se va schimba: nu revin la viata privata, la o viata de calatorii, de intalniri, de conferinte, de receptii etc... Nu abandonez Crucea, dar raman de o maniera noua aproape de Domnul crucificat. Nu-mi mai asum puterea sarcinii de a guverna Biserica, dar raman in serviciul rugii. Sfantul Benedict (fondatorul marelui ordin al benedictinilor) al carui nume il port ca papa imi va fi un mare exemplu".

"Voi continua sa insotesc drumul Bisericii in ruga si reflectie", a spus papa.