Seful coalitiei italiene de stanga, Pier Luigi Bersani, s-a declarat constient marti de "caracterul dramatic" al situatiei, dupa alegerile legislative, si si-a cerut liderului miscarii contestatare Beppe Grillo sa spuna "ce vrea pentru tara", scrie AFP.

Beppe Grillo si Miscarea 5 Stele (M5S) care cristalizeaza votul contestatar trebuie sa "spuna ce vor sa faca pentru tara, care este a lor si a copiilor lor", a declarat Bersani, in prima sa reactie in fata ziaristilor dupa scrutin.

"Suntem constienti de caracterul dramatic al situatiei si a riscurilor cu care se confrunta tara", a afirmat acesta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Roma.

"Suntem intr-o situatie noua", a recunoscut el, referindu-se la faptul ca Italia nu are o majoritate politica clara care sa permita formarea unui guvern.

"Nu am castigat dar sunt primii", a precizat acesta, afirmand ca stanga ar trebuie sa aiba "responsabilitatea" de a face primele propuneri in fata Parlamentului.

El a exclus insa sa se lanseze "intr-un balet diplomatic" pentru formarea unei aliante care sa detina majoritatea absoluta in Parlament, in conditiile in care Poporul Libertatii (PDL) al lui Silvio Berlusconi nu a exclus un acord, in cursul diminetii, cu Partidul Democrat al lui Bersani.

"Vom discuta dar baletul diplomatic nu corespunde schimbarilor pe care le vor oamenii", a precizat el.

Intr-un gest de deschidere in directia Miscarii 5 Stele care si-a adjudecat un sfert din sufragiile electorale, Bersani a evocat teme dragi acestei formatiuni, precum reforma institutiilor, reducerea costurilor clasei politice, moralitatea si apararea celor mai defavorizate paturi sociale.