​Interviu HotNews.ro

Cum a ajuns comediantul Beppe Grillo sa imparta cartile puterii in politica italiana? Politologul Fabrizio Tassinari explica de ce italienii i-au votat pe populisti

de V. Mixich     HotNews.ro
Marţi, 26 februarie 2013, 13:42 Actualitate | Internaţional


Bepe Grilo
Foto: Hotnews
​“Populistii au castigat si asta este o veste proasta pentru Uniunea Europeana si Italia”, afirma analistul italian Fabrizio Tassinari intr-un interviu pentru HotNews.

Multi dintre observatorii vietii politice italiene sunt inca socati de rezultatele alegerilor de zilele trecute care i-au scos drept mari castigatori pe Silvio Berlusconi si comediantul Beppe Grillo. Partidul lui Grillo, lansat pe un blog in urma cu trei ani, a obtinut 25% dintre voturi. De ce au votat asa italienii?


V.Mixich: S-a reintors Silvio Berlusconi din morti dupa aceste alegeri?


Fabrizio Tassinari: Da. S-a intors din morti, dar ar trebuie sa ne intrebam daca a fost vreodata mort. In noiembrie 2011 a fost indepartat de la putere si i-a facut loc lui Mario Monti. Dar mai degraba s-a retras voluntar de pe scena politica si apoi a ales sa revina. Astfel ca, dintr-o anumita perspectiva, a obtinut un rezultat electoral uimitor. Asta desi partidul sau nu a obtinut mai mult de 25%, ceea ce e mult mai putin decat ce a obtinut in alte alegeri. Dar daca nu ar fi fost el, partidul sau nu ar fi scos mai mult 10-15%. In situatia actuala, Berlusconi este fie cel care are puterea de “a unge regele”, fie cel care poate bloca pe oricine altcineva. Si acesta e un rezultat uimitor pentru el.

"BEPPE GRILLO FOLOSESTE UN LIMBAJ VIOLENT, INSPAIMANTATOR PENTRU MINE"

V.M.: Cum va explicati ca in ciuda tuturor scandalurilor sexuale in care a fost implicat a reusit sa-si conserve baza electorala?

Fabrizio Tassinari: Face campanie electorala formidabil. E un amestec de show, farmec si promisiuni foarte populiste. Mario Monti a fost foarte urat pentru introducerea taxei pe proprietate. Berlusconi nu doar a promis ca o va elimina, dar a promis chiar si ca va returna cetatenilor banii din acea taxa. Astfel de masuri, care sunt practic la granita mitei electorale, au fost decisive pentru a convinge o parte din electorat, in special votantii
 
Peste 70% dintre italieni cred ca partidele politice si Parlamentul sunt „corupte sau extrem de corupte”.
 
 
Transparency International
batrani. Dar, probabil va dati seama, foarte multi dintre noi suntem socati acum, astfel ca nu va pot da o explicatie stiintifica in privinta votului pro-Berlusconi.

V.M.: In Lombardia exista o miscare catolica puternica, Comunione e Liberazione, apropiata chiar de cardinalul Scola, unul dintre favoritii la scaunul pontifical, care l-a sustinut pe Berlusconi. Au votat acesti catolici lombarzi pentru Berlusconi? Si de ce au facut-o, in ciuda moralitatii indoielnice a lui Berlusconi?


Fabrizio Tassinari: Ca sa fiu sincer nu am inteles niciodata de ce un lobby catolic atat de puternic il sustine pe Berlusconi. In termeni pragmatici cred ca argumentele morale sunt depasite de cele economice. Exista un numar de astfel de argumente care ii conving pe lobbistii catolici sa voteze pentru Berlusconi, care a luat mult din ceea ce apartinea crestin-democratilor. Desigur reputatia lui a fost patata de aceste scandaluri si criticile inaltilor prelati catolici au devenit din ce in ce mai fatise. Dar asta este intr-un fel umbrit de argumente economice.

V.M.: Care au fost performantele secesionistilor din Liga Nord?

Fabrizio Tassinari:
Liga Nord a obtinut rezultate destul de proaste. Ei aveau o sustinere foarte puternica in nord, in Lombardia, Piemont, Venetto. De data asta au platit scump pentru alianta lor cu Berlusconi. Am putut vedea lideri din Liga Nord avand probleme sa explice la TV de ce s-au aliat cu Berlusconi. Au fost afectati si de scandalurile de coruptie de anul trecut.

V.M.: Miscarea lui Beppe Grillo a fost pornita online in urma cu doar trei ani si nu are niciun plan concret de guvernare. Cu toate acestea a fost votata de unul din patru italieni. De ce atat de multi? Pare incredibil: 25% dintre italieni au votat pentru un comediant.

Fabrizio Tassinari: E inca prea devreme pentru o analiza, dar as putea indica doi factori care au determinat succesul lui Beppe Grillo. Primul e mesajul. Ar fi putin sa spunem ca e populist. Felul in care exprima furia si
 
Fabrizio Tassinari este cercetator la German Marshall Fund pe teme de democratie si economie politica europeana. Publica regulat in The Economist, Financial Times, Le Figaro si este comentator invitat la CNN. A obtinut un doctorat in stiinte politice la Universitatea din Copenhaga si a publicat cartea “De ce se teme Europa de vecinii ei” in 2009 la editura Praeger.
 
 
carte de vizita
fustrarea este mai mult decat populism. As spune ca foloseste mai degraba un limbaj violent, inspaimantator pentru mine. De-a lungul campaniei a repetat ca toti oponentii lui sunt morti sau ar trebui sa fie morti. Desigur poti spune ca e un comediant, ca acesta este stilul lui, un soi de umor, dar sunt sigur ca e o acoperire convenabila pentru a crede ca omul nu vorbeste serios.

Dar intr-o tara ca Italia, unde in ultimii 10 ani cei doi oameni care au facut reforme au fost amandoi ucisi de extremisti, sa folosesti un astfel de limbaj e un lucru foarte foarte periculos. Cred ca o buna parte din atractia lui Beppe Grillo vine din faptul ca omul pur si simplu urla pana ce il asculti. Foloseste orice truc pentru a se face auzit.

Al doilea motiv ar fi faptul ca a avansat un set de politici in domenii specifice, precum Internetul, mediul, transporturile. Nu are o ideologie, nu are politici in sensul inalt al cuvantului, nu putem spune pe ce convingeri se bazeaza politicile sale in zona dreptatii sociale sau a proprietatii private. Grillo are un set de politici cu care nimeni nu poate fi in dezacord. Cine poate sa nu fie de acord cu faptul ca Italia, Romania sau Franta nu ar avea nevoie de o banda si mai larga de Internet? Sau cu faptul ca Italia nu ar trebui sa fie o economie verde? Unul dintre lucrurile pe care Grillo le spune adesea este ca modelul sau pentru Italia e Danemarca. E amuzant: cine ar putea sa nu fie de acord ca Italia sau Romania sa nu semene mai mult cu Danemarca? Dar acum cand a castigat voturi multe vom vedea ce poate face si in practica.

"NU STIM DELOC CARE SUNT CONVINGERILE PARLAMENTARILOR LUI BEPPE GRILLO"

V.M.: Credeti ca Beppe Grillo a devenit un copil-minune al politicii italiene sau este cosmarul politicii italiene transformat in realitate?

Fabrizio Tassinari: Cred ca deja este un copil-minune. Cine ar fi crezut ca poti castiga atat de multe voturi pornind in urma cu trei ani de la un blog. Am vorbit cu atat de multi italieni si sunt uimit de cat de mult sprijin are de-a lungul tarii. Asadar deja este un copil-minune. Daca se poate transforma intr-un cosmar? Nu prea cred. La sfarsitul zilei, toate aceste miscari populiste, si asta se aplica si altor tari europene, atunci cand sunt supuse testului guvernarii trebuie sa dovedeasca din ce stofa sunt facute. E mult mai usor sa faci o campanie politica din opozitie, sa spui “suntem impotriva lor”, “suntem impotriva acelei masuri”, “suntem diferiti”. Dar castigand atat de multe voturi esti pus intr-o pozitie in care trebuie, intr-un fel, sa iei decizii si sa fii constructiv, nu doar distructiv. Grillo va trebui sa dovedeasca foarte curand din ce aluat este facut pentru ca situatia in noul Parlament va fi foarte fluida si el va avea un rol important de jucat acolo.

V.M.: Candidatii partidului lui Beppe Grillo au fost alesi printr-un vot online. Asta imi aminteste de metodele de “democratie directa” propuse de Partidul Piratilor din Germania sau de anumite curente din miscarea Occupy Wall Street. Credeti ca vom vedea in viitor o crestere a utilizarii acestor metode de “democratie directa” in tarile UE?

Fabrizio Tassinari: In special de cand cu criza economica suntem martorii unui regres al sustinerii populatiei pentru sistemul nostru democratic. Exista aceasta perceptie larg raspandita ca democratia nu mai reprezinta nevoile noastre si intr-un fel nu mai e legitima. Chiar faptul ca managementul crizei Euro este dirijat de Consiliul European si de Comisia Europeana si nu de Parlamentul European intareste aceasta senzatie. Aceasta modalitate de a practica democratia prin apelul la miscarile de la nivel local este o reactie, un fel de a spune: atentie! daca vrem sa ne mentinem sistemul politic atunci trebuie sa-i oferim legitimitate de jos in sus.

In
 
Economia Italiei este intr-un declin grav, fiind intr-o scadere mai accentuata chiar decat cea a Greciei sau Spaniei comparand nivelul din 2012 cu cel din 2001.
 
 
acelasi timp asta nu e un sfarsit a ceva, ci o cale de a face ceva si de a oferi anumitor partide legitimitate. Grillo va avea acum in Parlament peste o suta de parlamentari. Acestia sunt oameni complet necunoscuti publicului. Nu stim care sunt convingerile lor. Probabil sunt oameni foarte curati, fara cazier penal, onesti, dar nu stim deloc care sunt convingerile lor. Acesta este si un semn mare de intrebare in ceea ce priveste democratia directa.

V.M.: Partidul lui Beppe Grillo a facut uz de retorica contra imigrantilor. Credeti ca vom vedea o intensificare a acestui discurs in politica italiana?

Fabrizio Tassinari: Nu am vazut cartea imigratiei jucata prea des in campania electorala. Liga Nord, desi condusa de Roberto Maroni care e mult mai moderat decat era Bossi, are o influenta nationala tot mai mica, au obtinut doar 5%. Celelalte partide, chiar aliatii lui Berlusconi, chiar si Monti, niciunul dintre ei nu a avut o retorica anti-imigrationista puternica. Cred ca vom auzi mai putin asa ceva in urmatorii ani.

"DA, PUTEM SPUNE CA ITALIENII NU INTELEG GRAVITATEA SITUATIEI"

V.M.: Camera Deputatilor in Italia va fi dominata de coalitia de stanga, in timp ce Senatul de coalitia de dreapta. Este democratia italiana intr-un punct mort acum?

Fabrizio Tassinari: Ma tem ca da. A fost o dezamagire majora pentru partidele democrate. Sperau sa obtina cu 5-7% mai mult decat au castigat. Cred ca ei sunt constienti ca au pierdut alegerile. Stanga a pierdut aceste alegeri. Vor incerca sa formeze un guvern care sa aiba grija de lucrurile de baza in viitoarele luni, inclusiv de
 
Italia se claseaza pe locul 73 din 185 in clasamentul Bancii Mondiale care stabileste cat de favorabila este o tara pentru mediul de afaceri. Este una dintre cele mai slabe clasari printre tarile UE.
 
 
alegeri pentru Presedintele Republicii, probabil de reforma electorala. Dar evenimentul cel mai probabil este sa avem din nou alegeri curand. E o perspectiva foarte proasta dar in prezent e cea mai probabila.

V.M.: Mario Monti a fost numit “consulul Germaniei” in Italia. Acum Monti va trebui sa plece. Credeti ca rezultatele alegerilor din Italia vor pune in pericol stabilitatea zonei Euro?

Fabrizio Tassinari: E o posibilitate foarte serioasa. Criza Euro a depins foarte mult de perceptia asupra pietii si a abilitatii anumitor tari si guverne de a face reforme. Mario Monti a adus perceptia stabilitatii, desi in realitate nu a reusit sa faca atat de multe pe cate si-ar fi dorit. Dar a dat perceptia stabilitatii. Alegerea sa de a intra in jocul electoral i-a patat imaginea in multe aspecte. Daca ne-am imagina rezultatele de astazi fara Mario Monti, daca Monti nu ar fi candidat, atunci am fi avut tot un impas dar si un personaj, ca el, care putea veni din exterior si juca un rol important. Desigur ca niciodata sa nu spui niciodata in politica italiana, dar si-a pierdut mult din credibilitate. El si-a dorit sa fie cel care face cartile dar rezultatele au dovedit ca s-a inselat.

V.M.: Rezultatele acestor alegeri sunt asadar o veste proasta nu doar pentru Italia, ci si pentru Uniunea Europeana?

Fabrizio Tassinari: Categoric.

V.M.: Practic jumatate dintre italieni au votat pentru politicieni mai traditionali, in timp ce cealalta jumatate a votat pentru populisti. Privind din aceasta perspectiva, cine a castigat alegerile din Italia: politicienii traditionali sau cei populisti?

Fabrizio Tassinari: Populistii. Fara nicio dificultate. Nu e nicio indoiala. Bersani a luat 30% si Monti a luat 10%. Amandoi sperau sa castige 5-10% mai mult. Berlusconi a castigat 30% si Beppe Grillo a luat 25%. Si despre amandoi se credea ca vor lua 5-10 procente mai putin. Numerele sunt incontestabile. Populistii au castigat si asta este o veste proasta pentru Uniunea Europeana.

V.M.: Asta inseamna ca o buna parte dintre italieni nu au inteles situatia economica serioasa in care se afla tara lor?

Fabrizio Tassinari: Desigur ca Bersani si Monti, niste politicieni nu prea carismatici, au fost cei care au explicat riscurile economice. De cealalta parte avem politicieni care intreaba “de ce trebuie sa mai ramanem in zona Euro?” Si aceasta intrebare a fost formulata din nou si din nou in ultimii ani. Aceasta idee ca da, Euro e bun si e bine ca suntem parte din Uniunea Europeana, ca fiind in Euro ratele dobanzilor sunt foarte mici si ca ne putem imprumuta in aceleasi conditii cu Germania, nu a fost niciodata mentionata. Nu. Ce a contat in ultimii ani e ca preturile au crescut si ca ni se cere sa facem sacrificii pentru ca asta ne cer nemtii si de ce sa nu ne intoarcem la lira ca sa iesim din asta.

Da, poti spune ca italienii nu inteleg gravitatea situatiei. Dar vedeti, Italia nu are o constiinta civica atat de puternica ca tari precum Germania de exemplu. Astfel ca pe termen scurt astfel de argumente sunt atractive. Din pacate deja pietele economice au raspuns dramatic la rezultatele alegerilor din Italia. Berlusconi raspunde ca de ce trebuie sa ne masuram cu nemtii? Cui ii pasa? Sigur, putem spune ca populatia nu intelege. Dar probabil, in anumite zone ciudate ale creierului, credem ca nu trebuie sa ne pese de asta pentru ca exista cineva care ne da motivele sa nu o facem.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8567 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  italia (Marţi, 26 februarie 2013, 14:38)

  sorc [anonim]

  F.bun interviu ,felicitari!
  Din pacate situatia va fi mult mai nefavorabila daca populistii vor forma guvernul .
  Semnalul e f prost pt MERKEL care va avea un examen greu la alegerile din Germania.
  Mesajul e clar ,jos austeritatea traiasca tiparirea de bani! Iluzia bunastarii fara munca si sacrificii ,cam asta vor italienii,grecii etc.
  • +8 (12 voturi)    
   nu cred ca.... (Marţi, 26 februarie 2013, 15:33)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui sorc

   ...."iluzia bunastarii fara munca si sacrificii" i-a indemnat pe italieni sa voteze un mascarici si partidul lui ci mai degraba lehamitea fata de politicienii partidelor clasice care s-au perindat cu totii pe la putere si cu totii i-au mintit pe cetateni.
   Cand sistemul politic iti permite sa minti fara nerusinare in campania electorala si sa nu poti fi tras la raspundere pentru prejudiciile aduse cetatenilor de minciunile tale, mi se pare normal ca in disperare de cauza acestia sa voteze pe oricine altcineva, numai pe tine nu.
   Din nefericire pentru ei, italienii nu realizeaza ca de fap sistemul politic parlamentar este cauza problemelor lor si ca mascariciul nu are solutii iar bascalia nu tine de foame.
   • 0 (2 voturi)    
    Bine le mai reciti fara tine.... (Miercuri, 27 februarie 2013, 2:00)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    In loc sa te gandesti la ce propune Grillo

    reciti ca papagul poezia "analistilor" pusi sa-ti bage in cap textul

    "Cand sistemul politic iti permite sa minti ..."


    Bine le mai reciti fara tine....
    • +2 (2 voturi)    
     nu stiu despre ce "analisti" vorbiti..... (Miercuri, 27 februarie 2013, 9:25)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     ....dar observ ca sunteti un partizan al sistemului politic pervers in care omenirea este captiva si probabil ca aveti si un mic profit din acest partizanat.
     Sper sa mai fim pe aici cand "maestrul" Grillo va reusi sau nu, sa isi puna in aplicare propunerile si mai ales cu ce rezultate.
     Ma acuzati de recitari papagalicesti dupa unii "analisti" cand critic si imi doresc schimbarea acestui sistem politic depravat. Inseamna ca nu ati prea citit pe aici caci altfel v-ati fi dat seama ca, cel putin pana acum, eu sunt singurul care a schitat o idee despre un nou sistem politic, care ar putea sa il inlocuiasca pe acesta si daca sunteti curios, puteti intra pe forum HN la "dezbatere pe termen lung" - schimbarea sistemului politic.
     Am o rugaminte totusi, haideti sa folosim in conversatie persoana a doua plural, aceasta fiind forma de politete in Limba Romana si care arata gradul de educatie.
     Va multumesc.
     • -1 (1 vot)    
      pai sa importam un sistem politic... (Miercuri, 27 februarie 2013, 11:20)

      nellino [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      ...de pe alta planeta ca sa scapam omenirea din captivitate!

      care este alternativa la sistemul politic parlamentar care va place mai mult? junta militara? dictatura? anarhie?

      daca vreti sa trageti la raspundere oamenii politici pentru ca mint cu nerusinare in campania electorala, poate ar trebui sa va ganditi si la alte domenii in care minciuna este folosita din plin pentru a produce profit: marketing, relatii publice, cinematografie, medicina & farmacie, spionaj...

      vreti sa eradicati minciuna? daca da, sunteti la fel de idealist ca Grillo!
      daca nu, dati dovada de ceva ce nu pot sa descriu prin alt cuvand decat prin "ipocrizie".
      • +1 (1 vot)    
       nu vreau.... (Miercuri, 27 februarie 2013, 13:13)

       translativus [utilizator] i-a raspuns lui nellino

       ...sa eradichez minciuna, ar fi imposibil asa ceva dar asta nu ma impiedica sa gandesc un nou sistem politic (nu sa il import de pe alta planeta) iar daca pentru dvs alternativa la parlamentarism este dictatura, inseamna ca aveti un orizont marginit de predecesori.
       Acum poate veti intelege ca intre idealism si ipocrizie mai exista si realul, omniprezentul si infricosetorul pentru smecheri si lenesi, PRAGMATISM.
     • 0 (2 voturi)    
      Prietene eu am citit cum te-ai adresat (Miercuri, 27 februarie 2013, 14:06)

      alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      Prietene, ai pretentia sa ti se vorbeasca la persoana-II plural :

      "haideti sa folosim in conversatie persoana a doua plural, aceasta fiind forma de politete"

      ai tu vorbesti la persoana I-sg despre Grillo si il injuri in toate felurile

      "Din nefericire pentru ei, italienii nu realizeaza ca de fap sistemul politic parlamentar este cauza problemelor lor si ca Mascariciul nu are solutii iar bascalia nu tine de foame."

      Jenant...cere-ti scuze Imediat si de acum sa foloseste expresii ca

      "D-l Beppe Grillo, presedintele primului partid din Italia, votat de peste 8 milioane de cetateni"

      Nu ti-e jena , sa jignesti 8 milioane de cetateni Italieni care il sustin pe acest om si il considera conducatorul lor in politica?

      Mascarici esti tu... ca sa ma exprim la acelasi nivel cu al tau...
      • +1 (1 vot)    
       mda..... (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:03)

       translativus [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

       ....recunosc stilul. Aceleasi pretentii le-au avut si alti mascarici, de pe la noi, care se tot lauda cu vreo 7,4 milioane de alegatori dar nu sufla o vorba despre "maretele realizari" pe care le au si despre toate promisiunile din campania electorala care acum s-au dovedit la fel de mincinoase.
       Credeam ca dialoghez cu un simplu cetatean dar vad ca sunteti de fapt un activist (ca pe vremea comunismului). "Dai in mine, dai in fabrici si uzine" !!! adica in 8 milioane de alegatori !!!!
       Inchei aici conversatia cu dvs pentru ca vad ca se rezuma doar la " ba pe a mati".
       Vise placute !
       • 0 (2 voturi)    
        Prietene nu mai fa pe nimeni Mascarici (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:41)

        alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

        Prietene nu mai fa pe nimeni Mascarici

        cand un om este votat de 8 milioane de oameni , acela ii reprezinta pe cei 8 milioane de oameni: acesta e un adevar...

        Ai bunul simt, poarta-te civilizat....vorbeste cu argumente nu in Lozinci, si deci nu fa pe nimeni Mascarici si vei vedea ca ti se va vorbi frumos si civilizat

        Argumente, prietene, argumente....critica programul lui Grillo (de care se vede dupa ce lozinci ai recitat ca nici n-ai auzit dar vorbesti despre el) si renunta la injuraturi "Mascarici" etc...vorbeste cu subiect si predicat ce e rau in:
        - a avea internet gratuit (sustinut de primarii si de stat)
        - a avea apa rece gratuita sustinuta de primarii si de stat
        - a avea generatoare de energie verde in proprietatea primariilor si a evita astfel monopolul unor privati
        - legile sa fie votate de catre toti Cetatenii "on-line", cetatenii cu drept de vot sa sa devina "Noul Parlament"
        - sa fie maximum 2 mandate ale oricarui ales
        - candidatii interni ai Miscarii lui au fost propusi si votati transparent on-line (ce partid de la noi face asa ceva?)
        etc...etc...
        Astea nu sant idei de "Mascarici" prietene...informeaza-te te rog inainte sa deschizi gura...
        Si nu cu rautate iti spun asta....
        • 0 (2 voturi)    
         ma vad nevoit.... (Miercuri, 27 februarie 2013, 18:10)

         translativus [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

         .....sa imi incalc promisiunea facuta de a nu mai dialoga cu dvs dar sper sa pot aduce putina lumina in bezna nestiintei unora.
         Va informez ca "internet gratuit", "apa rece gratuita" si tot restul de "gratuitati" sunt sinonime cu "mici si bere gratis" sau "pungi cu malai si fasole gratis" iar cei ce se lasa pacaliti de astfel de baliverne sunt cel putin naivi (ca sa fiu bland).
         Cand dvs va bucurati de pomana data "gratis" de cineva, sa fiti sigur ca acel cineva a bagat mana adanc in buzunarul altcuiva, de unde a luat de o mie de ori mai mult decat valoarea pomenii pe care vo arunca, contra voturi evident iar restul banilor astfel furati ii pastreaza pentru el.
         Va rog sa va angajati la o firma de internet si sa munciti "gratis" pentru ca cei ce folosesc acest serviciu sa il aiba tot "gratis". Din ce veti trai ????
         Desteapta-te romane....!
         Acesta chiar este ultima interventie.
         • 0 (2 voturi)    
          gratuit nu-nseamna ca nu sant platite (Joi, 28 februarie 2013, 1:36)

          alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

          gratuit nu-nseamna ca nu sant platite

          ci ca sant platite de stat si de primarii...

          scoala este (inca) gratuita la noi
          si asta nu inseamna deloc
          ""ca e sinonima cu "mici si bere gratis" sau "pungi cu malai si fasole gratis"
          cand sute de mii de copiii invata la scoala....chiar azi

          Dar e greu sa ne dezlipim de pe cap...lozincile ce ni se lipesc cand ne uitam la TV rontaind sau nu mici si band sau nu bere....

          Internetul si apa sunt mai ieftine ca si costuri decat scoala ...
          de altfel in Irlanda apa era gratuita
          pana anul trecut cand i-a lovit FMI-ului cu noile lui conditii
          Dar e greu daca nu citesti sa stii unde e apa gratuita si "ce e baliverna" si "ce nu"
   • +1 (1 vot)    
    Mascarici,dar... (Miercuri, 27 februarie 2013, 11:51)

    TudorSerban1312803517154 [anonim] i-a raspuns lui translativus

    Eu l-as fi votat numai pentru chestia cu faptul ca a ales candidatii prin vot online. Daca ar face cineva chestia asta in Romania, m-as duce la ora 7 dimineata sa pun sacosa la sectia de votare sa fiu sigur ca sunt primul care il votez.
    Dupa cum zice citatul de la Transparency International: "Peste 70% dintre italieni cred ca partidele politice si Parlamentul sunt „corupte sau extrem de corupte”. Solutia pentru asta e o schimbare radicala a clasei politice pornita de jos.
    "Mascariciul" nu are nici un fel de experienta politica? Asta e un plus. Si acelasi lucru se poate spune si despre candidatii selectati prin vot online.
    • +2 (2 voturi)    
     va inteleg entuziasmul....... (Miercuri, 27 februarie 2013, 13:25)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui TudorSerban1312803517154

     ......iar faptul ca Transparency International da cifra de 70% din populatie care ii considera pe politicieni corupti si f. corupti demonstreaza ca am dreptate cand spun ca votul nu a fost unul pentru ci unul impotriva.
     In ceea ce priveste "solutia" pe care o avansati, imi permit sa va contrazic. Clasa politia nu este altceva decat rezultatul sistemului politic in care aceasta activeaza si indiferent de cine va veni la putere intr-un astfel de sistem politic, va fi la randul sau corupt. De ce ? Pentru ca sistemul parlamentar tocmai pe coruptie este cladit.
     Ma bucur sa vad ca sunt si altii care realizeaza necesitatea schimbarii clasei politice. Trebuie doar sa realizam si faptul ca sistemul politic este cel ce incurajeaza si ocroteste o astfel de clasa politica.
     • +1 (1 vot)    
      Sunt de acord, dar (Miercuri, 27 februarie 2013, 16:44)

      TudorSerban1312803517154 [anonim] i-a raspuns lui translativus

      Eu, ca alegator, nu am cum sa schimb sistemul politic. Tot ce pot face este sa tot incerc sa votez oameni din afara sistemului in speranta ca voi nimeri unii care sa nu fie inghititi de acesta, si care sa inceapa sa il schimbe. Nu vad alta solutie...
      • +1 (1 vot)    
       partial..... (Miercuri, 27 februarie 2013, 18:21)

       translativus [utilizator] i-a raspuns lui TudorSerban1312803517154

       ....aveti dreptate, nelegiuirea sistemului a mers atat de departe incat cu greu mai poate fi schimbat dar miscarea de inlocuire abia a inceput si mai intai de toate, lumea trebuie sa isi dea seam clar de unde i se trage raul.
       Cu cat mai multi oameni vor realiza ca de fapt nu batul care le face cucuie este de vina ci cel care manuieste batul, cu atat mai multi isi vor pune problema inlocuiri sistemului.
       Deocamdata, daca sunteti interesat de o dezbatere asupra unui nou sistem politic, va invit pe forum HN la sectiunea "dezbateri pe termen lung" la "schimbarea sistemului politic" si acolo putem conversa pe tema.
  • +14 (14 voturi)    
   pai nu e nici o iluzie pentru ei (Marţi, 26 februarie 2013, 15:36)

   costache2 [utilizator] i-a raspuns lui sorc

   Grecii deja au trait bunastarea "fara munca si sacrificii". Pentru ei nu e o iluzie, e realitatea... :)
 • +14 (14 voturi)    
  Cel mai uluit e Ponta ! (Marţi, 26 februarie 2013, 16:26)

  NicolaeA [utilizator]

  Dupa ce comentarii a facut despre Berlusconi, cu Italia a terminat-o pentru mult timp !
 • +5 (9 voturi)    
  italienii au votat corect (Marţi, 26 februarie 2013, 17:39)

  ionutz1976 [utilizator]

  stilul vechi de a face politica i-a nemultumit pe italieni care in aceasta perioada s-au vazut mult mai saraci,aproape in pragul de a ramine fara ce au agonisit o viata intreaga...partidele sunt corupte,italienii au fost sufocati cu taxe si impozite cind toata lumea stie ca banii se gasesc in conturile mafiei..mesajul lui GRILLO este de a schimba stilul de a face politica si de a actiona la firul ierbii acolo unde este buba....italienii au bani,patrimoniu,industrie,infrastucura moderna , dar nu sunt condusi cum trebuie.....odata cu GRILLO se nasc curente in europa care vor desfiintarea partidelor politice,si un exemplu ii avem linga noi in BULGARIA..ramine de vazut ce se va intimpla dar nu se vede nimic in viitor.
 • -1 (5 voturi)    
  Clar, (Marţi, 26 februarie 2013, 18:41)

  cmariusalin [utilizator]

  Grillo asta va fi asasinat.
  • 0 (0 voturi)    
   De ce minusuri (Miercuri, 27 februarie 2013, 13:20)

   Alex Danila [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   Cred că are dreptate mariusalin. Dacă B.G. rămîne în continuare cu ideea de anticorupție, probabil că cineva o să încerce să-l aranjeze.
 • +3 (3 voturi)    
  Stie cineva? (Marţi, 26 februarie 2013, 20:06)

  bizonul_nou [anonim]

  ”Dar intr-o tara ca Italia, unde in ultimii 10 ani cei doi oameni care au facut reforme au fost amandoi ucisi de extremisti, sa folosesti un astfel de limbaj e un lucru foarte foarte periculos.”

  CINE sint cei doi oameni?
 • +5 (5 voturi)    
  Alegeri Italia (Marţi, 26 februarie 2013, 20:44)

  scridon radu-lucian [anonim]

  Urmaresc de multa vreme situatia economica din Italia.Rezultatul nu este surprinzator, in momentul in care nu se aplica o legislatie favorabila clasei mijlocii, in plina criza economica, ne putem astepta la asemenea rezultate si in alte state Europene.Fiecare tara are un anumit specific de dezvoltare economica, daca acesta nu este sprijinit, ne putem astepta la situatii si mai dure.
  • -2 (4 voturi)    
   In loc sa te gandesti la ce propune Grillo (Miercuri, 27 februarie 2013, 1:59)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui scridon radu-lucian

   In loc sa te gandesti la ce propune Grillo

   reciti ca papagul poezia "analistilor" pusi sa-ti bage in cap textul
 • +6 (6 voturi)    
  populist? (Marţi, 26 februarie 2013, 21:45)

  papura_voda [anonim]

  Ma indoiesc ca Grillo este populist.
  Aveti idee cate fonduri publice a cheltuit in campania electorala? ZERO.
  Ati citit cumva platforma politica a formatiunii pe care o reprezinta? Stiti ca nu a facut campanie la televizor, ci doar discutand in persoana cu populatia despre problemele adevarate ale Italiei? Stiti ca de multe ori l-a avut alaturi pe laureatul Nobel Stieglitz?
  Stiti ca toata media italiana a incercat si incearca in continuare (ca si domnul "analist politic") sa il linseze ca sa-l reduca la tacere?
  Si cu toate astea a reusit sa obtina cam un sfert din voturile italienilor. Incercati sa-i cititi blogul (are si varianta in engleza, si in italiana)... Din pacate intoxicarea media functioneaza cu precadere in afara tarii, unde lumea nu cunoaste realitatea...
  • +1 (3 voturi)    
   faptul ca nu a cheltuit...... (Miercuri, 27 februarie 2013, 9:41)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui papura_voda

   ....mai nimic in campania electorala nu inseamna ca nu este populist.
   "populísm s.n. 1994 (pol.) Atitudine favorabilă satisfacerii dorințelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia".
   Deci, dupe ce ne imbatam cu vorbe frumoase, ne trezim ca nu avem ce manca.
   Baza bunastarii este economia, nu gargara iar italienii, satui de minciunile celorlalti nu l-au votat pe el ci au votat, ca la noi, impotriva celorlalti.
   Se vor lamuri rapid si sunt sigur ca si acolo va aparea " greaua mostenire" si "Basescu e de vina", pentru acoperirea insuccesului.
 • +3 (3 voturi)    
  Beppe Grillo (Marţi, 26 februarie 2013, 22:29)

  sorin.c [utilizator]

  Cel mai cenzurat personaj din Italia.
  Areusit sa faca un referendum ,care a fost si validat, de eliminarea finantarii partidelor politice si foarte multe legi populare.
  Duce o lupta crancena pentru eliminarea condamnatilor din parlament.
  Are un CV ..... IMPRESIONANT : http://it.wikipedia.org/wiki/Beppe_Grillo
  • +1 (1 vot)    
   Dacă mă iau după „mainstream media” (Miercuri, 27 februarie 2013, 13:18)

   Alex Danila [utilizator] i-a raspuns lui sorin.c

   Mulțumesc mult pentru atragerea atenției.
   Luîndu-mă după știri, am rămas cu impresia că B. Grillo ar fi un Dan Diaconescu+Vadim Tudor și că italienii sunt proști că l-au votat. Departe de adevăr. De fapt omul are o activitate susținută din 2005 încoace.

   Nu-mi fac vreo impresie că Grillo ar fi vreun salvator, sau că ar fi mai bun decît alții doar pentru că am citit puțin din biografia lui (să faci treabă e mai greu decît să vorbești de pe margine). Dar e important că am aflat că situația e mai complexă.

   Se pare că omul n-a furat, n-a plagiat, deci deja este mai „bun” decît 90% din ce avem noi în parlament.
 • +3 (5 voturi)    
  vom vedea (Miercuri, 27 februarie 2013, 1:04)

  nacu [anonim]

  eu sincer nu l-am votat pe grillo, al meu sot da , zice ca va face schimbari, eu tare as vrea saa vad, dar nu cred ca este o persoana care sa ne reprezinte in europa sau sa aiba credibilitatea lui monti sau bersani. ok a facut campanie electorala in piate , aproape zero cheltuieli in confront cu ceilalti. pt aceste votari s-a cheltuit 130 mil de euro. e mult s-a aruncat practic cu bani in aceasta perioada si acestia vorbesc sa faca din nou alegerile pt ca nu sunt multumiti de cum au iesit treburile...... intre timp asteptam continuarea....... acestui soappolitic
 • +7 (7 voturi)    
  Daca-i asta analist politic io-s pisica (Miercuri, 27 februarie 2013, 1:57)

  alex1234 [utilizator]

  Daca-i asta analist politic io-s pisica....

  I. "Cred ca o buna parte din atractia lui Beppe Grillo vine din faptul ca omul pur si simplu urla pana ce il asculti. Foloseste orice truc pentru a se face auzit.

  Al doilea motiv ar fi faptul ca a avansat un set de politici in domenii specifice, precum Internetul, mediul, transporturile. Nu are o ideologie, nu are politici in sensul inalt al cuvantului, nu putem spune pe ce convingeri se bazeaza politicile sale in zona dreptatii sociale sau a proprietatii private."

  De ce a fost votat Beppe Grillo de peste 8 mil de italieni si Partidul conuds de el a ajuns primul partid din Italia?

  Raspunsul analistului : Pentru ca Urla.....

  Va vine sa credeti de ce a fost votat?
  "omul pur si simplu urla pana ce il asculti. Foloseste orice truc pentru a se face auzit."

  II.. Apoi de ce a mai fost votat:

  "Al doilea motiv ar fi faptul ca a avansat un set de politici in domenii specifice, precum Internetul, mediul, transporturile....Grillo are un set de politici cu care nimeni nu poate fi in dezacord."

  Grillo vrea ca Internetul sa fie gratuit , apa sa fie gratuita, transportul in comun (propune un parc de masini comun) sa fie gratuit (toate acestea sustinute de stat si de primarii din impozitele locale si centrale) , energia sa fie verde si generata de comunitatile locale ca sa nu fie dependente de nici un monopol privat..."Nimeni nu poate fi in dezacord?"
  Pai toti sant in dezacord , caci altfel s-ar fi implementat de mult...Analistul Minte , Minte si iar Minte.....
  Guvernul Italian fie de dreapt,a fie de stange e in dezacord cu asa ceva, Merkel e in dezacord, Ponta e in dezacord , Basescu e in dezacord, Oprescu e in dezacord.....De fapt toata lumea e impotriva unor astfel de idei, mai putin Grillo pare a avea alta parere...
  III. si de ce a mai fost votat?
  "Nu are o ideologie, nu are politici in sensul inalt al cuvantului, nu putem spune pe ce convingeri se bazeaza politicile sale in zona dreptatii sociale sau a proprietatii private
 • +6 (6 voturi)    
  erata (Miercuri, 27 februarie 2013, 4:19)

  calin [anonim]

  Imi pare rau ca analistul Fabrizio a ramas prizonierul ideologiei sale comuniste si nu are capacitatea de a vedea alte cauze care au dus la deloc surprinzatoarea afirmare a Miscarii 5 Stelle - mizeria morala in care a ajuns Partidul Democrat, de exemplu. N-am pretentia ca el sa’ntzeleaga adevaratul sens al primaverii lui Grillo dar cel putzin sa nu vinà bazaconii: Grillo n-a spus cà ceilalti politici tre’ sa moara, a spus doar: sunt morti, sunt holograme; asa ca Fabrizio de altfel si toti cei care nu reusesc sa accepte schimbarea inevitabila ce se produce, ce s-a produs sub ochii lor. Onestitatea va devini la moda, repeta Grillo, si cel ce fura va fi vazut ca un biet nenorocit bolnav mintal. E doar inceputul unui virus ce va “infecta” frumos nu doar Europa.
 • -2 (4 voturi)    
  M-am... (Miercuri, 27 februarie 2013, 9:15)

  Gladiatorul [utilizator]

  ...lamurit, odata in plus. Comandanti de legiuni precum Berlusconi si masa mare de legionari tip Grillo, au fost la vremea lor, acum mai bine de 2000 de ani, adevaratii tati ai romanilor de azi. Mamele erau dacele noastre de pe "centura" Sarmizegetusa. Ma uit la Grillo asta (in videoclip) si realizez ca Dan Diaconescu e mic copil pe langa bufonul asta. Dar ma sperie foarte tare (pastrand proportiile) situatia in care au ajuns tari ca Italia si Romania. Aceeasi nonsalanta cu care vorbesc despre Germania (fara rusine!!!!!!!). Cine fratilor? Doua popoare de gargaragii?! E o lipsa de bun simt la care de la un Ponta sau de la un Antonescu ma asteptam. Dar ce a fost acum in Italia m-a bulversat. Va dati seama si bietii italieni in ce merdacia sunt?
  • +2 (2 voturi)    
   Traduc ce spui tu... (Miercuri, 27 februarie 2013, 13:54)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Gladiatorul

   Traduc ce spui tu...

   "Am o ciuda pe Grillo si pe Berlusconi si daca cineva zice ceva bun de ei, va injur pe toti va injur pe toti , va injur pe toti ....mama voastra etc..."

   Prietene, decat sa faci isterii in public:
   ia un calmant si du-te la medic....
  • 0 (0 voturi)    
   Urmasi (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:00)

   calator [anonim] i-a raspuns lui Gladiatorul

   Te inseli atunci cand crezi ca italienii de azi sunt totuna cu romanii de acum 2000 de ani. Roma a reprezentat cea mai avansata forma de organizare a lumii antice, sub toate aspectele, civil, politic, militar si tehnic. Italienii asa cum ii stim azi au intrat in Roma abia pe la 1870. Abia atunci a luat sfarsit autoritatea Romei (adica a statului papal mai exact). Italieni sunt ca si noi, poate un pic mai avansati fiindca nu au avut comunism si cam atat. Cati oameni politici din Italia ai vazut dupa 1900 incoace sa se asemene cu un Cato, un Cicero, un Pompei, un Cesar? Cate razboaie au castigat italienii dupa 1900 incoace? N-au fost in stare sa ii invinga pe albanezi, iar in Etiopia au avut serioase probleme. In cele doua razboaie mondiale nici macar nu au contat.
 • +5 (5 voturi)    
  alegeri italia (Miercuri, 27 februarie 2013, 9:52)

  cornel [anonim]

  Poate ca oamenii s-au saturat sa tot fie salvate bancile , iar ei sa fie tot timpul lasati ultimii
  • +1 (1 vot)    
   Corect asta e mesajul lui Grillo (Miercuri, 27 februarie 2013, 13:59)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui cornel

   Corect asta e mesajul lui Grillo

   Sistemul bancar cu dobanzile sale mari....a nenorocit Italia.....
 • +1 (1 vot)    
  multe lipsuri in articol (Miercuri, 27 februarie 2013, 11:38)

  un dac [utilizator]

  cred ca trebuia sa traga domnul analist sau vlad si cateva concluzii importante:
  1. poti castiga niste alegeri sau un scor bun si fara partid "istoric" in spate.
  2. poti castiga alegeri sau un scor bun si fara foarte multi bani in spate (aici practic avem o buba mondiala, inclusiv nemtii au picat in capcana finantarii campaniilor din bani dubiosi).
  3. politicienii, analistii, jurnalistii nu mai conving alegatorii despre binele unei tari. vezi cele 2 camere din Italia, o ciorba practic.
 • 0 (0 voturi)    
  superficial si confuz (Miercuri, 27 februarie 2013, 13:16)

  mihaela ganet [anonim]

  Vlad, Lega Nord e o miscare federalista, nu secessionista.
  E o insiruire confusa de locuri comune, atit in intrebari, cit si in raspunsuri. Concluzia?
  Esista o analiza Krugman in NYT care explica intimplarea. Aceea ca austeritatea extrema intr-o economie oricum cu probleme nu e solutia. Si nu aceea CF careia italienii sint miste idioti.
  Cine formuleaza intrebari ar trebui sa cunoasca situatia din experienta proprie, nu de pe bbc. co.uk.
  Guvernul Monti a aplicat aceleasi politici ca si guv Boc in Romania, sugerate imperativ de la Bruxelles. Rezultele sint similare. Asta e explicatia, pe scurt. E un simplu vot impotriva austeritatii ca scopo in sine. E evident pentru cine traieste pe propria piele . Pentru cine nu, Krugman e singurul care reuseste sa dea forma evidentei.
  As fi asteptat o intelegere mai nuantata de la fine.
  http://www.nytimes.com/2013/02/25/opinion/krugman-austerity-italian-style.html?partner=rssnyt&emc=rss&_r=0
 • +1 (1 vot)    
  Bepep Grillo si Democratia Directa (Miercuri, 27 februarie 2013, 15:05)

  alex1234 [utilizator]

  Stiati ca:

  1. Toti candidatii Miscarii Cinque Stelle au fost propusi si votati on-line de catre simpatizantii acestei MIscari....primul votat on-line a ajuns si primul pe lista
  s.a.m.d

  2. Beppe Grillo promite ca daca va ajunge la putere va aplica un sistem asemanator:
  Parlamentul va disparea, asa cum e definit azi. iar Noul Parlament va fi compus din Toti cetatenii cu Drept De Vot

  Propunerile de legi vor fi facute si votate On-Line de catre orice Cetatean membru automat al Noului Parlament
  Alegerea Primului Ministru, a Judecatorilor a Procurorilor sa fie facute "on-line" Prin acest Sistem
  etc...

  3. Anterior acestui pas, Internetul va fi gratuit pentru orice Cetatean : Statul va crea o infrastructura proprie pentru internet...pentru a sustine Democratia Directa

  Democratia-Directa se practica acum 2500 de ani in Atena, unde cetatenii se adunau in Piata si Votau Legile Cetatii....

  Tehnologia de azi, permite reintoarcerea la Democratia Directa ...si eliminarea politicienilor si a partidelor asa cum sant ele definite azi, partide si politicieni care isi trag foloase personale din politica....

  Acesta este Mesajul lui Beppe Grillo.....in Italia...
  mesaj care si-a gasit peste 8 milioane de sustinatori...
 • 0 (0 voturi)    
  OK. (Miercuri, 27 februarie 2013, 17:11)

  letsoc [utilizator]

  Bai vere, daca nu vrei sa prinzi sobolanul, o sa-ti roada toata cosmelia. Cu stima si vigilenta,NC.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by