​“Populistii au castigat si asta este o veste proasta pentru Uniunea Europeana si Italia”, afirma analistul italian Fabrizio Tassinari intr-un interviu pentru HotNews.

Bepe GriloFoto: Hotnews

Multi dintre observatorii vietii politice italiene sunt inca socati de rezultatele alegerilor de zilele trecute care i-au scos drept mari castigatori pe Silvio Berlusconi si comediantul Beppe Grillo. Partidul lui Grillo, lansat pe un blog in urma cu trei ani, a obtinut 25% dintre voturi. De ce au votat asa italienii?

V.Mixich: S-a reintors Silvio Berlusconi din morti dupa aceste alegeri?

Fabrizio Tassinari: Da. S-a intors din morti, dar ar trebuie sa ne intrebam daca a fost vreodata mort. In noiembrie 2011 a fost indepartat de la putere si i-a facut loc lui Mario Monti. Dar mai degraba s-a retras voluntar de pe scena politica si apoi a ales sa revina. Astfel ca, dintr-o anumita perspectiva, a obtinut un rezultat electoral uimitor. Asta desi partidul sau nu a obtinut mai mult de 25%, ceea ce e mult mai putin decat ce a obtinut in alte alegeri. Dar daca nu ar fi fost el, partidul sau nu ar fi scos mai mult 10-15%. In situatia actuala, Berlusconi este fie cel care are puterea de “a unge regele”, fie cel care poate bloca pe oricine altcineva. Si acesta e un rezultat uimitor pentru el.

"BEPPE GRILLO FOLOSESTE UN LIMBAJ VIOLENT, INSPAIMANTATOR PENTRU MINE"

V.M.: Cum va explicati ca in ciuda tuturor scandalurilor sexuale in care a fost implicat a reusit sa-si conserve baza electorala?

Fabrizio Tassinari: Face campanie electorala formidabil. E un amestec de show, farmec si promisiuni foarte populiste. Mario Monti a fost foarte urat pentru introducerea taxei pe proprietate. Berlusconi nu doar a promis ca o va elimina, dar a promis chiar si ca va returna cetatenilor banii din acea taxa. Astfel de masuri, care sunt practic la granita mitei electorale, au fost decisive pentru a convinge o parte din electorat, in special votantii

Peste 70% dintre italieni cred ca partidele politice si Parlamentul sunt „corupte sau extrem de corupte”.

Transparency International

batrani. Dar, probabil va dati seama, foarte multi dintre noi suntem socati acum, astfel ca nu va pot da o explicatie stiintifica in privinta votului pro-Berlusconi.

V.M.: In Lombardia exista o miscare catolica puternica, Comunione e Liberazione, apropiata chiar de cardinalul Scola, unul dintre favoritii la scaunul pontifical, care l-a sustinut pe Berlusconi. Au votat acesti catolici lombarzi pentru Berlusconi? Si de ce au facut-o, in ciuda moralitatii indoielnice a lui Berlusconi?

Fabrizio Tassinari: Ca sa fiu sincer nu am inteles niciodata de ce un lobby catolic atat de puternic il sustine pe Berlusconi. In termeni pragmatici cred ca argumentele morale sunt depasite de cele economice. Exista un numar de astfel de argumente care ii conving pe lobbistii catolici sa voteze pentru Berlusconi, care a luat mult din ceea ce apartinea crestin-democratilor. Desigur reputatia lui a fost patata de aceste scandaluri si criticile inaltilor prelati catolici au devenit din ce in ce mai fatise. Dar asta este intr-un fel umbrit de argumente economice.

V.M.: Care au fost performantele secesionistilor din Liga Nord?

Fabrizio Tassinari: Liga Nord a obtinut rezultate destul de proaste. Ei aveau o sustinere foarte puternica in nord, in Lombardia, Piemont, Venetto. De data asta au platit scump pentru alianta lor cu Berlusconi. Am putut vedea lideri din Liga Nord avand probleme sa explice la TV de ce s-au aliat cu Berlusconi. Au fost afectati si de scandalurile de coruptie de anul trecut.

V.M.: Miscarea lui Beppe Grillo a fost pornita online in urma cu doar trei ani si nu are niciun plan concret de guvernare. Cu toate acestea a fost votata de unul din patru italieni. De ce atat de multi? Pare incredibil: 25% dintre italieni au votat pentru un comediant.

Fabrizio Tassinari: E inca prea devreme pentru o analiza, dar as putea indica doi factori care au determinat succesul lui Beppe Grillo. Primul e mesajul. Ar fi putin sa spunem ca e populist. Felul in care exprima furia si

Fabrizio Tassinari este cercetator la German Marshall Fund pe teme de democratie si economie politica europeana. Publica regulat in The Economist, Financial Times, Le Figaro si este comentator invitat la CNN. A obtinut un doctorat in stiinte politice la Universitatea din Copenhaga si a publicat cartea “De ce se teme Europa de vecinii ei” in 2009 la editura Praeger.

carte de vizita

fustrarea este mai mult decat populism. As spune ca foloseste mai degraba un limbaj violent, inspaimantator pentru mine. De-a lungul campaniei a repetat ca toti oponentii lui sunt morti sau ar trebui sa fie morti. Desigur poti spune ca e un comediant, ca acesta este stilul lui, un soi de umor, dar sunt sigur ca e o acoperire convenabila pentru a crede ca omul nu vorbeste serios.

Dar intr-o tara ca Italia, unde in ultimii 10 ani cei doi oameni care au facut reforme au fost amandoi ucisi de extremisti, sa folosesti un astfel de limbaj e un lucru foarte foarte periculos. Cred ca o buna parte din atractia lui Beppe Grillo vine din faptul ca omul pur si simplu urla pana ce il asculti. Foloseste orice truc pentru a se face auzit.

Al doilea motiv ar fi faptul ca a avansat un set de politici in domenii specifice, precum Internetul, mediul, transporturile. Nu are o ideologie, nu are politici in sensul inalt al cuvantului, nu putem spune pe ce convingeri se bazeaza politicile sale in zona dreptatii sociale sau a proprietatii private. Grillo are un set de politici cu care nimeni nu poate fi in dezacord. Cine poate sa nu fie de acord cu faptul ca Italia, Romania sau Franta nu ar avea nevoie de o banda si mai larga de Internet? Sau cu faptul ca Italia nu ar trebui sa fie o economie verde? Unul dintre lucrurile pe care Grillo le spune adesea este ca modelul sau pentru Italia e Danemarca. E amuzant: cine ar putea sa nu fie de acord ca Italia sau Romania sa nu semene mai mult cu Danemarca? Dar acum cand a castigat voturi multe vom vedea ce poate face si in practica.

"NU STIM DELOC CARE SUNT CONVINGERILE PARLAMENTARILOR LUI BEPPE GRILLO"

V.M.: Credeti ca Beppe Grillo a devenit un copil-minune al politicii italiene sau este cosmarul politicii italiene transformat in realitate?

Fabrizio Tassinari: Cred ca deja este un copil-minune. Cine ar fi crezut ca poti castiga atat de multe voturi pornind in urma cu trei ani de la un blog. Am vorbit cu atat de multi italieni si sunt uimit de cat de mult sprijin are de-a lungul tarii. Asadar deja este un copil-minune. Daca se poate transforma intr-un cosmar? Nu prea cred. La sfarsitul zilei, toate aceste miscari populiste, si asta se aplica si altor tari europene, atunci cand sunt supuse testului guvernarii trebuie sa dovedeasca din ce stofa sunt facute. E mult mai usor sa faci o campanie politica din opozitie, sa spui “suntem impotriva lor”, “suntem impotriva acelei masuri”, “suntem diferiti”. Dar castigand atat de multe voturi esti pus intr-o pozitie in care trebuie, intr-un fel, sa iei decizii si sa fii constructiv, nu doar distructiv. Grillo va trebui sa dovedeasca foarte curand din ce aluat este facut pentru ca situatia in noul Parlament va fi foarte fluida si el va avea un rol important de jucat acolo.

V.M.: Candidatii partidului lui Beppe Grillo au fost alesi printr-un vot online. Asta imi aminteste de metodele de “democratie directa” propuse de Partidul Piratilor din Germania sau de anumite curente din miscarea Occupy Wall Street. Credeti ca vom vedea in viitor o crestere a utilizarii acestor metode de “democratie directa” in tarile UE?

Fabrizio Tassinari: In special de cand cu criza economica suntem martorii unui regres al sustinerii populatiei pentru sistemul nostru democratic. Exista aceasta perceptie larg raspandita ca democratia nu mai reprezinta nevoile noastre si intr-un fel nu mai e legitima. Chiar faptul ca managementul crizei Euro este dirijat de Consiliul European si de Comisia Europeana si nu de Parlamentul European intareste aceasta senzatie. Aceasta modalitate de a practica democratia prin apelul la miscarile de la nivel local este o reactie, un fel de a spune: atentie! daca vrem sa ne mentinem sistemul politic atunci trebuie sa-i oferim legitimitate de jos in sus.

In

Economia Italiei este intr-un declin grav, fiind intr-o scadere mai accentuata chiar decat cea a Greciei sau Spaniei comparand nivelul din 2012 cu cel din 2001.

acelasi timp asta nu e un sfarsit a ceva, ci o cale de a face ceva si de a oferi anumitor partide legitimitate. Grillo va avea acum in Parlament peste o suta de parlamentari. Acestia sunt oameni complet necunoscuti publicului. Nu stim care sunt convingerile lor. Probabil sunt oameni foarte curati, fara cazier penal, onesti, dar nu stim deloc care sunt convingerile lor. Acesta este si un semn mare de intrebare in ceea ce priveste democratia directa.

V.M.: Partidul lui Beppe Grillo a facut uz de retorica contra imigrantilor. Credeti ca vom vedea o intensificare a acestui discurs in politica italiana?

Fabrizio Tassinari: Nu am vazut cartea imigratiei jucata prea des in campania electorala. Liga Nord, desi condusa de Roberto Maroni care e mult mai moderat decat era Bossi, are o influenta nationala tot mai mica, au obtinut doar 5%. Celelalte partide, chiar aliatii lui Berlusconi, chiar si Monti, niciunul dintre ei nu a avut o retorica anti-imigrationista puternica. Cred ca vom auzi mai putin asa ceva in urmatorii ani.

"DA, PUTEM SPUNE CA ITALIENII NU INTELEG GRAVITATEA SITUATIEI"

V.M.: Camera Deputatilor in Italia va fi dominata de coalitia de stanga, in timp ce Senatul de coalitia de dreapta. Este democratia italiana intr-un punct mort acum?

Fabrizio Tassinari: Ma tem ca da. A fost o dezamagire majora pentru partidele democrate. Sperau sa obtina cu 5-7% mai mult decat au castigat. Cred ca ei sunt constienti ca au pierdut alegerile. Stanga a pierdut aceste alegeri. Vor incerca sa formeze un guvern care sa aiba grija de lucrurile de baza in viitoarele luni, inclusiv de

Italia se claseaza pe locul 73 din 185 in clasamentul Bancii Mondiale care stabileste cat de favorabila este o tara pentru mediul de afaceri. Este una dintre cele mai slabe clasari printre tarile UE.

alegeri pentru Presedintele Republicii, probabil de reforma electorala. Dar evenimentul cel mai probabil este sa avem din nou alegeri curand. E o perspectiva foarte proasta dar in prezent e cea mai probabila.

V.M.: Mario Monti a fost numit “consulul Germaniei” in Italia. Acum Monti va trebui sa plece. Credeti ca rezultatele alegerilor din Italia vor pune in pericol stabilitatea zonei Euro?

Fabrizio Tassinari: E o posibilitate foarte serioasa. Criza Euro a depins foarte mult de perceptia asupra pietii si a abilitatii anumitor tari si guverne de a face reforme. Mario Monti a adus perceptia stabilitatii, desi in realitate nu a reusit sa faca atat de multe pe cate si-ar fi dorit. Dar a dat perceptia stabilitatii. Alegerea sa de a intra in jocul electoral i-a patat imaginea in multe aspecte. Daca ne-am imagina rezultatele de astazi fara Mario Monti, daca Monti nu ar fi candidat, atunci am fi avut tot un impas dar si un personaj, ca el, care putea veni din exterior si juca un rol important. Desigur ca niciodata sa nu spui niciodata in politica italiana, dar si-a pierdut mult din credibilitate. El si-a dorit sa fie cel care face cartile dar rezultatele au dovedit ca s-a inselat.

V.M.: Rezultatele acestor alegeri sunt asadar o veste proasta nu doar pentru Italia, ci si pentru Uniunea Europeana?

Fabrizio Tassinari: Categoric.

V.M.: Practic jumatate dintre italieni au votat pentru politicieni mai traditionali, in timp ce cealalta jumatate a votat pentru populisti. Privind din aceasta perspectiva, cine a castigat alegerile din Italia: politicienii traditionali sau cei populisti?

Fabrizio Tassinari: Populistii. Fara nicio dificultate. Nu e nicio indoiala. Bersani a luat 30% si Monti a luat 10%. Amandoi sperau sa castige 5-10% mai mult. Berlusconi a castigat 30% si Beppe Grillo a luat 25%. Si despre amandoi se credea ca vor lua 5-10 procente mai putin. Numerele sunt incontestabile. Populistii au castigat si asta este o veste proasta pentru Uniunea Europeana.

V.M.: Asta inseamna ca o buna parte dintre italieni nu au inteles situatia economica serioasa in care se afla tara lor?

Fabrizio Tassinari: Desigur ca Bersani si Monti, niste politicieni nu prea carismatici, au fost cei care au explicat riscurile economice. De cealalta parte avem politicieni care intreaba “de ce trebuie sa mai ramanem in zona Euro?” Si aceasta intrebare a fost formulata din nou si din nou in ultimii ani. Aceasta idee ca da, Euro e bun si e bine ca suntem parte din Uniunea Europeana, ca fiind in Euro ratele dobanzilor sunt foarte mici si ca ne putem imprumuta in aceleasi conditii cu Germania, nu a fost niciodata mentionata. Nu. Ce a contat in ultimii ani e ca preturile au crescut si ca ni se cere sa facem sacrificii pentru ca asta ne cer nemtii si de ce sa nu ne intoarcem la lira ca sa iesim din asta.

Da, poti spune ca italienii nu inteleg gravitatea situatiei. Dar vedeti, Italia nu are o constiinta civica atat de puternica ca tari precum Germania de exemplu. Astfel ca pe termen scurt astfel de argumente sunt atractive. Din pacate deja pietele economice au raspuns dramatic la rezultatele alegerilor din Italia. Berlusconi raspunde ca de ce trebuie sa ne masuram cu nemtii? Cui ii pasa? Sigur, putem spune ca populatia nu intelege. Dar probabil, in anumite zone ciudate ale creierului, credem ca nu trebuie sa ne pese de asta pentru ca exista cineva care ne da motivele sa nu o facem.