​Mai mult de jumatate dintre rusi au in general o atitudine pozitiva fata de Statele Unite, dar numai 39 la suta dintre ei simt acelasi lucru despre relatiile bilaterale ruso-americane, o scadere semnificativa fata de toamna anului trecut, transmite RIA Novosti, citand un sondaj de opinie dat publicitatii luni de catre institutul de stat VTsIOM. La sondaj au raspuns 1600 de rusi din 138 de orase si sate.

Potrivit sondajului, 55 la suta dintre respondenti au o opinie pozitiva fata de Statele Unite, ceea ce reprezinta o crestere de 2% fata de ancheta realizata in septembrie 2012. Treizeci la suta dintre cei intervievati au o parere negativa despre America, o scadere de 2% fata de toamna trecuta.

Intre cei care au declarat ca au o opinie buna despre Statele Unite se numara sustinatorii partidului de guvernamant Rusia Unita (61%), tinerii (62%) si locuitorii din orasele importante (66%). Cei care au o atitudine negativa fata de fostul dusman din timpul Razboiului Rece sunt in general suporterii Partidului Comunist (42%), batranii si locuitorii din cele mai mari orase ale federatiei, Moscova si St. Petersburg (40%).

Pe de alta parte, proportia rusilor care au o parere buna despre relatiile Rusia-SUA a scazut din septembrie 2012 de la 53% la 39%. In acelasi timp, numarul celor care privesc negativ relatiile dintre cele doua tari a crescut de la 42% la 56%.

Rugati sa precizeze ce lucruri despart cele doua tari, 10% dintre respondenti au raspuns "politica externa agresiva a SUA", iar 9% au afirmat ca e vorba de diferenta de opinie politica. Sase la suta dintre rusii intervievati au vorbit de lupta pentru dominatia globala.

Potrivit rezultatelor sondajului, noua la suta dintre intervievati au afirmat ca printre factorii ce apropie Rusia si Statele Unite se numara relatiile economice si comerciale, in timp ce 5% au afirmt ca multi rusi traiesc in Statele Unite. Opt procente au spus ca nimic nu apropie cele doua state, iar 60% nu au numit niciun factor.

RIA Novosti precizeaza ca sondajul a fost realizat in 9-10 februarie pe un esantion de 1600 de persoane din 138 de orase si sate in 46 de regiuni din Federatia Rusa. Marja de eroare nu depaseste 3.4%.

Agentia de presa afirma ca relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat in ultimele luni din cauza adoptarii de catre Washington a asa-numitului "Magnitsky Act" (ce sanctioneaza oficialii rusi suspectati de implicarea in moartea avocatului Sergei Magnitsky, care ancheta cazuri de coruptie ale autoritatilor de la Moscova - citeste documentul aici) si a masurilor de represalii luate de Moscova, incluzand aici interzicerea adoptiilor copiilor rusi de catre cetateni americani. In acelasi timp, cele doua tari continua sa aiba diferente de opinie in legatura cu afacerile internationale, asa cum se intampla de exemplu cu razboiul din Siria.