Cu trei zile inainte de 28 februarie, data cand Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca se va retrage de la conducerea bisericii catolice, Suveranul Pontif a emis luni un decret care ii autorizeaza pe cardinali sa organizeze mai devreme conclavul care ii va alege succesorul, scrie presa internationala.

"Las colegiului cardinalilor posibilitatea de a anticipa inceperea conclavului odata constatata prezenta tuturor cardinalilor, sau de a amana cu cateva zile, in cazul unor motive grave, inceperea alegerii", arata Papa in decret.

Potrivit Constitutiei apostolice, conclavul se poate reuni abia dupa minumum 15 zile dupa ce scaunul de la Vatican ramane "vacant". Dupa cum a anuntat, din 28 februarie Papa renunta la Pontificat, iar din acea seara de la ora 19:00 GMT (ora 21:00, ora Romaniei), scaunul de la Vatican este vacant.

Noile masuri luate luni de Benedict presupun ca alcatuirea conclavului sa poata incepe imediat dupa ce cardinalii ajung la Roma.

Cardinalii vor putea decide astfel prin vot devansarea conclavului pentru a-i permite noului Papa sa pregateasca sarbatorirea Pastelui catolic la 31 martie, o zi foarte importanta pentru 1,2 miliarde de oameni.

Conclavul, din care fac parte cardinalii electori, cu varsta de cel mult 80 de ani, se va desfasura in cel mai mare secret, sub frescele Capelei Sixtine. Cardinalii vor vota de mai multe ori, in fiecare zi, pana la intrunirea unei majoritati de doua treimi in favoarea unui nume.