Presedintele Barack Obama a cerut luni guvernatorilor americani sa faca presiuni asupra Congresului pentru a evita o cura de austeritate care va intra automat in vigoare vineri, in lipsa unui acord de ultim moment intre democrati si republicani, scrie AFP.

Aceste reduceri generalizate ale cheltuielilor, generate de acorduri precedente intre partizanii si adversarii liderului american, "vor incetini economia noastra si vor face sa dispara locuri de munca bine platite", a avertizat Obama, in fata guvernatorilor a 50 de state federale, adunati la Casa Alba.

In ziua precedenta, presedintele a prezentat consecintele, stat cu stat, ale acestei cure de austeritate bruste: taieri in prestatiile sociale, functionari in concediu fara plata, stoparea comenzilor pentru subcontractori etc.

Departamentul pentru Aparare va trebui sa-si reduca bugetul cu 8% in raport cu cifrele prevazute pentru exercitiul fiscal 2012-2013.

Obama cere republicanilor, majoritari in Camera Reprezentantilor, sa impiedice aceste ajustari automate prin incheierea unui acord bugetar care sa includa o majorare a impozitelor pentru cei mai bogati americani si eliminarea niselor fiscale.

"Nu putem sa procedam la taieri de cheltuieli sperand sa ajungem la prosperitate", a spus Barack Obama in fata guvernatorilor, democrati si republicani.

"Deci, daca tot sunteti aici (la Washington), sper ca veti vorbi cu alesii statelor voastre in Congres pentru a le reaminti clar miza (...) deoarece aceste taieri nu sunt de neevitat. Congresul le poate impiedica prin putin compromis", a sustinut acesta.

Casa Alba isi continua astfel actiunea de PR destinata sa puna presiune pe Congres. Vineri, secretarul de stat pentru Transporturi Ray LaHood a creionat un tablou sumbru al consecintelor acestei cure de austeritate pentru companiile aeriene.

Obama se va deplasa marti in Virginia (est) pentru a prezenta efectele austeritatii pentru subcontractorii din sectorul Apararii.