UPDATE 01.00 Potrivit celor mai recente rezultate partiale, stanga a castigat majoritatea locurilor in Camera Reprezentantilor, dar nu obtine majoritatea de voturi in Senat."Stanga a castigat Camera Deputatilor si Senatul, cu acelasi numar de voturi. Este evident pentru toata lumea ca tara se confrunta cu o situatie foarte dificila", a declarat Pier Luigi Bersani dupa incheierea alegerilor, potrivit AFP.

Stanga italiana este cotata ca fiind favorita la alegerile pentru Camera Deputatilor, dar dreapta lui Berlusconi pare sa castige Senatul, alimentand astfel temerile legate de instabilitatea viitorului guvern, scrie AFP.

UPDATE 20.00 Stanga lui Pier Luigi Bersani se afla in frunte si la Senat, cu circa 33% din voturi, potrivit rezultatelor partiale publicate pe site-ul ministerului de Interne dupa numararea buletinelor de vot din aproape jumatate din sectiile de vot.

Pe baza a 30.100 de sectii de vot dintr-un total de 60.431, stanga este pe primul loc, cu 32,9% din voturi, devansand dreapta lui Silvio Berlusconi, creditata cu 29,2% din voturi.

Miscarea Cinci Stele (M5S) care cristalizeaza votul de contestare are 24% in timp ce coalitia centrista condusa de Mario Monti oscileaza in jurul cifrei de 9,2%.

La Camera, coalitia de stanga condusa de Pier Luigi Bersani se afla pe primul loc dupa alegerile legislative din Italia, cu 34,5% din voturi, in timp ce coalitia de dreapta a lui Silvio Berlusconi a obtinut 29%, potrivit unui exit-poll prezentat de televiziunea Sky TG-24, scrie AFP.

In schimb, se are ca dreapta lui Silvio Berlusconi devanseaza stanga lui Pier Luigi Bersani in cursa pentru Senat, potrivit primelor proiectii ale institutelor de sondaj, realizate pe baza rezultatelor oficiale partiale, publicate dupa scrutin.

Potrivit institutului Tecne, coalitia de dreapta ar avea la Senat 31,7% iar cea de stanga 29%. Institutul Piepoli indica 31% pentru dreapta fata de 29,5% pentru stanga.

Aceste estimari nu prejudiciaza insa majoritatea rezultata dupa alegeri, deoarece sistemul electoral pentru Senat prevede o prima de majoritate pe regiune. Soarta scrutinului se va juca in special in Lombardia, unde cele doua coalitii sunt cotate umar la umar.

Rata de participare a fost de 75,41% pentru Camera Deputatilor si de 74% pentru Senat, cu cateva puncte in scadere fata de scrutinul din 2008.

Partidul protestatar al lui Beppe Grillo ar fi obtinut 20% din voturi.

Bursa din Milano, care castigase la un moment dat 4%, dupa sondajele care anuntau stanga drept castigatoare, a intrat pe rosu dupa publicarea proiectiilor potrivit carora coalitia lui Silvio Berlusconi este in frunte la Senat.

Vom reveni cu amanunte