Avioanele de vanatoare F-35, noua generatie de aparate ale Pentagonului ale caror zboruri de incercare au fost suspendate din cauza unor potentiale probleme la motor, ar urma sa revina in aer in aproximativ 15 zile, a afirmat luni directorul de program, citat de AFP.

Armata americana a suspendat zborurile de incercare vineri, ca "masura de precautie", dupa descoperirea unei fisuri in lama unei turbine a unul motor cu care este echipat F-35, pa baza Edwards, in California.

Daca se dovedeste ca fisura a fost cauzata de un obiect extern sau este un simplu defect de fabricatie, "estimez ca avionul va reveni in aer saptamana viitoare sau cealalta", a declarat locotenent-generalul Christopher Bogdan, aflat in Australia pentru a promova acest aparat.

"Daca este mai mult decat atat, va trebui sa vedem care sunt riscurile pentru flota", a adaugat acesta. "Cred ca avionul isi va relua zborurile intr-o perioada de timp rezonabila si ca nu este o problema serioasa".

Alte elemente de dificultate ar putea sa apara in aceasta perioada de teste de zbor, in conditiile in care doar 35 - 40% dintre incercari au fost realizate, a notat acesta. "Dar avem destui bani si avem (prevazut) suficient timp in dezvoltare pentru a ne ocupa de acest gen de lucruri", a subliniat acesta.

Acest avion ar urma sa inlocuiasca avioanele de lupta ale armatei americane pana la finele acestui deceniu.

Armata americana intentioneaza sa produca 2.443 F-35 pentru necesitatile sale, si cateva sute pentru alti opt parteneri internationali, printre care si Australia, care a investit in proiect, dar si pentru alti doi clienti, Japonia si Israel.

Tarile implicate in acest program sunt din ce in ce mai ingrijorate in special din cauza depasirii costurilor si a amanarilor continue ale inceperii productiei.

Christophe Bogdan spune insa ca nu exista niciun semnal ca vreun partener ar intentiona sa se retraga din program.