Zeci de mii de bulgari au iesit in strada, duminica, in toata tara pentru a protesta impotriva saraciei si a coruptiei, ei reclamand totodata un control din partea societatii civile asupra institutiilor statului, relateaza AFP.

Proteste la SofiaFoto: Agerpres/AP

Peste 10.000 de manifestanti au marsaluit la Sofia in aceasta dimineata, potrivit unei estimari a AFP, fluturand drapelul national si scandand "Mafia", "Afara cu partidele", "Suntem multi, suntem puternici". Politia n-a oferit date cu privire la numarul demonstrantilor.

Protestatarii au agitat de asemenea pancarte cu mesaje precum "Unitate impotriva jafului" sau "Stop mafiei".

Agentia bulgara Novinite relateaza ca Sofia este paralizata de protestul de amploare desfasurat in centrul capitalei: doar metroul mai functioneaza, autobuzele si celelalte mijloace de transport sunt oprite, iar taxiurile nu ofera curse nici macar la marginea orasului.

Oamenii merg pe jos si se alatura in mod spontan multimii de protestatari, care numara in prezent circa 30.000 de persoane, numarul fiind in crestere.

Multimea e in continua miscare - de la intersectia de la podul Orlov Most la sediul Parlamentului, apoi la Palatul Prezidential, inapoi la Parlament, apoi la Curtea Suprema si trec in prezent pe langa cladirea Consiliului de Ministri, insa continua sa se deplaseze, fara a se opri intr-un singur loc.

Nu sunt raportate ciocniri, agresiuni, provocari si alte incidente. De alfel, nici prezenta fortelor de ordine nu este foarte mare. Echipe de jandarmi sunt plasate doar in apropierea Parlamentului, a Palatului Prezidential si la sediul companiei cehe de distributie a energiei electrice CEZ.

In Sofia, situatia este cu atat mai complicata cu cat, la Catedrala Alexander Nevsky, se desfasoara totodata o procesiune cu ocazia alegerii noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, respectiv mitropolitul orasului Ruse, Neofit.

Intrucat la ceremonia religioasa participa mai multi politicieni importanti - ministrii din Cabinetul demisionar, presedintele Parlamentului, presedintele tarii, fostul premierul, liderul socialist Sergey Stanishev, fostul tar si premier Simeon Saxe-Coburg, parlamentari, diplomati si alti oficiali - exista temeri ca ar putea izbucni incidente.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev, venit in fata manifestantilor, a fost intampinat cu un val de fluieraturi, in timp ce acesta le-a multumit pentru "atitudinea lor civila activa".

Plevneliev i-a invitat pe reprezentantii manifestantilor, impreuna cu cei ai sindicatelor si patronatelor, sa "discute problemele importante ale tarii" saptamana viitoare, la Presedintie.

Guvernul bulgar a demisionat miercuri, sub presiunea strazii, iar presedintele Rosen Plevneliev urmeaza sa formeze un Cabinet de tehnocrati, insarcinat cu organizarea alegerilor anticipate in aceasta primavara.

Proteste au avut loc duminica si in aproximativ 30 de orase de provincie, intre care cel mai important s-a desfasurat la Varna (est), unde au participat cateva zeci de mii de persoane, potrivit presei locale.

In al doilea cel mai mare oras al tarii, Plovdiv (sud), unde au manifestat aproximativ 10.000 de persoane, un exemplar al Constitutiei a fost ars.

Protestatarii au reclamat inca o data o noua Constitutie, care sa garanteze "o participare mai activa a societatii civile in cadrul institutiilor de stat".

O crestere semnificativa a facturilor la electricitate, in aceasta cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, se afla la originea miscarilor de protest declansate in urma cu 15 zile. Este vorba despre cele mai ample mitinguri desfasurate in Bulgaria fara participarea partidelor politice, manifestantii organizandu-se pe retelele de socializare.