Numarul de muste autorizate in toaletele publice din China va fi limitat, potrivit unui proiect de directiva elaborat de ministerul chinez al Sanatatii, care vizeaza totodata si reducerea mirosurilor neplacute din toalete, relateaza AFP.

Doar trei muste sunt tolerate pe metrul patrat in toaletele publice independente si numai una pe metrul patrat daca toaletele fac parte dintr-un loc public mai vast, precum o gara sau un centru comercial, precizeaza documentul oficial, publicat saptamana aceasta.

In plus, toaletele respective nu trebuie sa deranjeze cu mirosul lor daca sunt parte dintr-un ansamblu mai vast. Daca este vorba de o constructie separata, acestea nu trebuie sa miroasa decat "usor", potrivit directivei.

De asemenea, toaletele pentru femei trebuie sa fie de doua ori mai numeroase decat cele pentru barbati, se mai arata in document, care este prezentat la un an de cand un WC pentru barbati a fost ocupat de un grup de aproximativ 20 de femei la Guangzhou (sudul tarii), pentru a protesta fata de cozile lungi la care sunt nevoite sa astepte pentru a folosi toaleta.

Igiena toaletelor publice din China - mult timp un motiv de jena pentru turistii straini, din cauza lipsei usilor si peretilor despartitori - a inregistrat progrese importante dupa o directiva precedenta a ministerului Sanatatii in 1998, care introducea norme mai stricte.

Noua directiva este destinata de aceasta data nu numai oraselor, ci si zonelor rurale si locurilor turistice.

Anul trecut, municipalitatea din Beijing a limitat deja la doua numarul mustelor din toaletele publice. Capitala chineza a lansat totodata mai multe campanii pentru a face toaletele publice mai curate si mai putin urat mirositoare inaintea Jocurilor Olimpice din 2008.