Judecatorul Desmond Nair a anuntat vineri ca atletul paralimpic Oscar Pistorius, retinut pentru suspiciunea de ucidere a prietenei sale in noapte de 14 februarie, poate fi eliberat pe cautiune, informeaza AFP.

Oscar Pistorius in timpul audierii pentru eliberarea pe cautiuneFoto: Agerpres/AP

Cautiunea a fost fixata la 1 milion de ranzi (85.000 euro, 113.000 dolari), iar atletul va trebui sa isi predea armele si pasaportul si sa se prezinte la politie intre 07:00 si 13:00 lunea si vinerea. De asemenea, nu are dreptul sa bea alcool.

"Am ajuns la concluzia ca acuzatul a prezentat un dosar care permite eliberarea sa pe cautiune", a declarat judecatorul in fata instantei din Pretoria, dupa ce a detaliat, timp de doua ore, argumentele apararii si acuzarii.

El a subliniat faptul ca nu exista riscul ca Pistorius sa fuga in strainatate, avand in vedere notorietatea sa si faptul ca nu ar putea sa duca o viata de fugar.

Avocatul lui Pistorius a recunoscut vineri ca acesta risca sa fie condamnat pentru omucidere voluntara, desi pana acum a pledat pana acum pentru teza unui accident. "Pentru ca a actionat dincolo de ceva ce ar face o persoana rezonabila, risca sa fie condamnat pentru omucidere voluntara", a declarat avocatul Barry Roux in fata tribunalului din Pretoria.

Oscar Pistorius spune ca si-a impuscat din greseala iubita, crezand ca era un hot, dupa ce cuplul dormise linistit timp de mai multe ore.

Procurorul afirmase ca, din contra, cei doi avusesera o disputa violenta chiar inaintea dramei si a citat un martor care a vorbit despre tipete si focuri de arma, dar si despre o lumina aprinsa in locuinta, contrar depozitiei lui Pistorius.

Parchetul acuza o crima cu premeditare.

Pistorius va reaparea in fata justitiei pe 4 iunie, in cadrul procesului pe fond al cazului.