Consiliul European a denuntat joi rasismul persistent si segregarea de care sufera tiganii in Cehia, in special in ceea ce priveste scolarizarea copiilor care apartin acestei etnii in scoli pentru handicapati, scrie AFP.

Numerosi copii "continua sa primeasca un invatamant destinat copiilor cu handicap usor, in conditiile in care Republica Ceha a fost condamnata pentru aceasta practica in 2007" de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, a denuntat, intr-un comunicat, comisarul pentru drepturile omului al organizatiei pan-europene, Nils Muiznieks.

Acesta a precizat insa ca este "incurajator" faptul ca autoritatile cehe au "luat masuri pentru combaterea discursurilor care incurajeaza ura si face in asa fel incat minoritatile nationale sa fie mai bine reprezentate in cadrul fortelor de politie".

Cu toate acestea, tiganii sunt inca victimele "excluziunii si marginalizarii" si raman principalele tinte ale violentelor rasiste, a continuat comisarul, al carui raport se bazeaza pe o analiza la fata locului efectuata in noiembrie anul trecut.

Muiznieks isi exprima regretul si pentru faptul ca autoritatile cehe "nu au mutat inca" ferma de porci construita in anii 1970 pe locul unui fost lagar de concentrare nazist, in care numerosi tigani si-au pierdut viata.

"Considerente bugetare nu pot fi mai importante decat respectul demnitatii umane. Aceasta ferma de porci trebuie mutata si trebuie reflectat asupra manierei in care este respectata memoria victimelor ", a mai spus acesta.

Comunitatea roma din Cehia este formata din aproximativ 250.000 - 300.000 de membri, la o populatie totala de 10,5 milioane. intre 60% si 70% dintre ei sunt someri.