Un graffiti al britanicului Banksy realizat in mai 2012 pe un zid al unui magazin din nordul Londrei a fost discret si meticulos prelevat pentru a fi vandut la licitatie in Miami, suscitand furia locuitorilor din cartierul londonez, scrie AFP.

Opera lui Banksy, scoasa la licitatieFoto: www.faamiami.com

Aceasta creatie alb-negru, denumita "Slave Labour" ("sclavul muncii" sau "Bunting boy", "copilul cu drapele" - n.r.), reprezinta un baiat in genunchi care confectioneaza mici steaguri britanice la o masina de cusut.

Desenul a fost realizat in mai 2012 pe zidul unui magazin Poundland si viza denuntarea conditiilor de munca pentru copii.

"Tinem sa confirmam ca nu suntem responsabili de vanzarea sau inlaturarea operei lui Banksy", a precizat Poundland, pe contul sau oficial de twitter, precizand ca nu este "proprietarul zidurilor" magazinului.

"De cateva zile, am banuit ca se intampla ceva cu Banksy din Turnpike Lane. Era inconjurat cu schele si prelate de miercuri", a scris duminica un locuitor din cartierul Wood Green (nordul Londrei) pe forumul de discutii al site-ului autoritatilor locale.

Un ales local, Alan Strickland, a declarat pentru BBC ca disparitia operei lui Banksy a starnit "multa furie". Locuitorii sunt "dezamagiti" ca o "opera de arta care le-a fost daruita a fost luata pentru a fi vanduta cu un profit enorm", a adaugat acesta.

Opera, care are 1,22 m pe 1,52 m, apare pe un site de licitatii american Fine Art Auction Miami (www.faamiami.com). Ea va fi scoasa la vanzare sambata dupa-amiaza cu 400.000 de dolari (299.000 euro) si un pret de vanzare estimat intre 500.000 si 700.000 de dolari.

Banksy, artist recunoscut pentru dorinta ferventa de a-si pastra anonimatul, nu a raspuns solicitarilor AFP.

Originar din Bristol (sud-vestul Angliei), artistul deseneaza opere care amesteca umorul cu mesajul social: si-a exersat talentul atat pe zidurile din New Orleans, dupa trecerea uraganului Katrina, cat si pe zidul din Cisiordania care separa evreii de palestinieni.