Jumatate dintre britanici s-ar pronunta pentru iesirea din Uniunea Europeana, daca ar fi acum organizat un referendum pe aceasta tema, arata un sondaj publicat luni de Financial Times si citat de France Presse.

Sondajul arata ca 33% din respondenti ar spune "Da" mentinerii statutului de membru, 17% nu ar vota si 50% s-ar pronunta in favoarea iesirii din Europa.

Jumatate din cei intervievati sunt de asemenea in favoarea oganizarii referendumului promis de David Cameron, care doreste renegocierea relatiilor tarii sale cu Bruxelles, pentru a repatria anumite puteri, apoi a supune noul acord aprobarii britanicilor la pana la sfarsitul lui 2017.

In randul britanicilor care sustin ca vor vota pentru iesirea din UE, doar 12% spun ca si-ar schimba parerea daca aceste negocieri s-ar dovedi a fi un succes pentru Marea Britanie, 47% "ar putea", insa pentru 41% nu ar insemna nicio diferenta.

Aproximativ 45% dintre persoanele intervievate cred ca Marea Britanie obtine avantaje ca stat membru UE (fata de 34% care cred contrariul), dar 33% considera ca economia britanica ar fi mai puternica in afara Europei si 37% ca iesirea sa nu va schimba nimic.

Un sondaj precedent, realizat de Financial Times la sfarsitul lui ianuarie, imediat dupa anuntul cu privire la referendum, arata ca 40% dintre britanici ar vota in favoarea iesirii din UE si 37% ar accepta sa ramana.