Justitia belgiana a respins luni cererea de eliberare conditionata, sub supraveghere electronica, a criminalului pedofil Marc Dutroux, din cauza unui risc de recidiva a "celui mai detestat barbat" din Belgia, scrie AFP.

Decizia tribunalului din Bruxelles nu a constituit o surpriza, la doua saptamani dupa audierea cu usile inchise in care Marc Dutroux, condamnat la inchisoare pe viata in 2004, pledase personal pentru dreptul de a-si ispasi pedeapsa la domiciliu, sub supraveghere cu ajutorul unei bratari electronice.

Justitia a subliniat "absenta perspectivei de reinsertie" sociala a lui Dutroux. Decizia vine in urma avizului negativ a psihiatrilor, administratiei penitenciare si a parchetului.

Proiectul de reinsertie a lui Marc Dutroux, in varsta de 56 de ani, a fost considerat necredibil din mai multe puncte de vedere: absenta unui proiect profesional credibil - el dorea sa devina instalator sau carosier independent - si locul potential unde urma sa locuiasca, care ar fi riscat sa deranjeze victimele si familiile lor.

Mama lui Marc Dutroux, cu care a rupt orice contact, s-a opus de altfel ferm eliberarii conditionate a fiului sau.

"Nu am nici cea mai mica dorinta sa-l stiu in libertate! Este un recidivist fara suflet, a dovedit-o deja de-a lungul intregii sale vieti", a declarat mama pedofilului, intr-un interviu acordat Le Soir Magazine.

"Marc nu este pregatit sa fie eliberat deoarece doreste mereu sa atribuie altora responsabilitatea actelor sale. Sunt sigura ca va reincepe. Nu are niciun simt al realitatii", a adaugat ea, afirmand ca fiul sau "a spus ca o sa o omoare, la fel ca si pe tatal sau, pentru a-i mosteni mai repede".

Fostul electrician din Charleroi a fost condamnat in iunie 2004 la inchisoare pe viata pentru rapirea, sechestrarea si violarea, intre iunie 1995 si august 1996, a sase fete si adolescente belgiene, precum si pentru uciderea a patru dintre ele. La peste 15 ani de la fapte, opinia publica belgiana ramane traumatizata de aceste crime, cele mai grave din istoria regatului.

Inchis in prezent la Nivelles, in sudul Bruxellesului, Marc Dutroux va putea sa formuleze o noua cerere de eliberare conditionata la finele lui aprilie, in momentul care va fi efectuat efectiv o treime din pedeapsa sa (asimilata la 45 de ani), inclusiv detentia preventiva.

Analistii belgieni considera insa ca acesta nu are nicio sansa de a obtine eliberarea conditionata, acordata insa in august fostei sale sotii si complice Michelle Martin, care traieste de atunci intr-o manastire din regiunea Namur (sud).