Trei deputati ai miscarii islamiste palestiniene Hamas, care efectuau o vizita fara precedent intr-o tara a Uniunii Europene, au fost expulzati vineri dimineata din Bulgaria, a declarat pentru AFP organizatorul acestei vizite, Mohd Abuasi, presedintele unui ONG din Sofia.

"Agenti ai serviciilor de securitate bulgare DANS au intrat vineri dimineata in camerele de hotel ale celor trei deputati si i-au condus la aeroport. Deputatii au parasit Sofia cu destinatia Istanbul la 10,00" (08,00 GMT), a afirmat Mohd Abuasi.

Cei trei deputati au ajuns la Sofia in 13 ianuarie, avand vize de o luna, la invitatia Centrului de studii din Orientul Mijlociu pentru a participa vineri la o conferinta dedicata acestei regiuni.

Ministrul de Interne a confirmat ca cei trei deputati au parasit Bulgaria: "Acesti oameni au intrat in Bulgaria cu vize, dar au aratat, de la intrarea lor in Bulgaria, ca aveau motive diferite in raport cu ceea ce au declarat".

Bulgaria s-a distantat de aceasta vizita. In cadrul unei intalniri cu ambasadorul palestinian Ahmed Mohamed al-Madbuh, un reprezentant al ministerului bulgar al Afacerilor Externe a subliniat ca Bulgaria "nu intretine niciun contact cu Hamas, care figureaza pe lista organizatiilor teroriste a UE".

Aceasta vizita intervine in conditiile in care Bulgaria a acuzat public miscarea extremista siita din Liban Hezbollah, apropiata a Iranului si care sustine Hamasul, de implicare in atentatul anti-israelian din 18 iulie 2012, pe aeroportul Burgas, soldat cu sase morti.

Este pentru prima oara cand o delegatie a Hamas se afla intr-o tara din Uniunea Europeana de cand organizatia extremista palestiniana a fost plasata pe lista organizatiilor teroriste.