Julia Pastrana, expusa in secolul al XVIII-lea in circurile din Europa ca "cea mai urata femeie din lume", a fost ingropata in orasul ei natal din Mexic, la 150 de ani dupa ce a murit, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Julia Pastrana, care avea fata acoperita de par, din cauza unei boli genetice, era expusa in circuri ca o ciudatenie. Dupa ce a murit, in 1860, sotul ei american a continuat sa-i expuna o perioada corpul imbalsamat.

Ramasitele ei au revenit acasa, la 150 de ani de la moarte, unde o multime de oameni s-a adunat marti in Sinaloa de Leyva, pentru a aduce un omagiu ramasitelor acesteia, depuse intr-un sicriu acoperit cu trandafiri albi.

"Imaginati-va agresiunea si cruzimea oamenilor si cum a reusit sa le faca fata. Este o poveste foarte demna", a afirmat guvernatorul Sinaloa, Mario Lopez.

"O fiinta umana nu trebuie sa fie obiectul nimanui", a adaugat parintele Jaime Reyes Retana.

Julia Pastrana, care s-a nascut in 1834, suferea de hypertrichosis, avand fata acoperita de par si un maxilar foarte proeminent. Din aceasta cauza, era poreclita "femeia urs" sau "femeia maimuta".

In anii 1850, s-a casatorit cu impresarul Theodore Lent si a participat la spectacole de circ, unde trebuia sa cante si sa danseze.

A murit in 1860, la Moscova, dupa ce a nascut un copil cu aceeasi boala, care a trait doar cateva zile.

Povestea ei nu se termina aici, in conditiile in care Lent a continuat sa faca turnee pentru a-i expune corpul imbalsamat.

Ramasitele ei au ajuns in cele din urma in Norvegia, dar in 1976 au fost din nou furate, aruncate si recuperate ulterior de politie.

Corpul a ajuns intr-un depozit al Universitatii din Oslo.

Artista mexicana Laura Anderson Barbata a demarat in 2005 o campanie pentru aducerea acasa a ramasitelor acesteia, la care s-au raliat si autoritatile mexicane.

"Am simtit ca merita dreptul de a-si recastiga demnitatea si locul ei in istorie, dar si in memoria omenirii", a afirmat artista, pentru New York Times.