Deputatii francezi au adoptat marti proiectul de lege privind casatoriile homosexuale, o prima reforma sociala de anvergura a majoritatii socialiste de la preluarea puterii, in mai 2012, scrie AFP.

Acest proiect de lege deschide drumul casatoriei si al adoptiei pentru cuplurile de acelasi sex si a fost votat cu 329 voturi pentru, 229 impotriva si 10 abtineri.

Textul va fi examinat incepand cu 2 aprilie de a doua camera a Parlamentului, Senatul, unde opozitia conservatoare isi va continua lupta.

Primul articol al viitoarei legi, cel mai important, prevede: "casnicia este contractata de doua persoane de sexe diferite sau de acelasi sex".

Votul a fost precedat de doua zile de dezbateri intense si de proteste masive pe strazile Parisului si in marile orase din provincie.

Chestiunea, foarte controversata, a procreatiei medicale asistate pentru cuplurile de acelasi sex va face obiectul unei alte legi privind familia.

Casatoria intre cuplurile de gay este una dintre cele 60 de reforme promise de candidatul Francois Hollande in campania pentru prezidentiala, castigata in fata lui Sarkozy.