Agentia pentru siguranta alimentara (FSA) din Marea Britanie nu a reusit sa opreasca exporturile catre Europa de carcase de cal care ar putea contine fenilbutazona, un medicament interzis si periculos pentru om, scrie presa britanica.

Esantioanele prelevate din 1,6% din cele peste 9.000 de carcase de cal britanic exportate catre pietele europene au aratat ca cinci au fost contaminate cu fenilbutazona, dezvaluie The Independent on Sunday. Extrapoland, carcasele contaminate ar fi una din 30, respectiv aproximativ 313 cai. Dar dupa izbucnirea scandalului, FSA a inceput sa testeze toata carnea de cal britanica, relateaza The Independent on Sunday, citat de Mediafax.

Dar, in pofida testelor la scara mare, carne de cal potential contaminata inca este exportata catre continent pentru a fi folosita in produsele alimentare si care ar putea sfarsi pe mesele britanicilor sub forma de alimente procesate. FSA nu a putut raspunde de ce inca permite exportul de carne de cal inainte de a primi rezultatele testelor, care dureaza trei saptamani.

Fenilbutazona este un medicament antiiflamator folosit pentru tratarea durerii sau febrei la cai si care in doze mari in timp poate cauza anemie aplastica sau alte probleme.

O sursa bine plasata a confirmat ca aceasta carne contaminata nu poate fi impiedicata sa intre in lantul alimentar.

Cinci abatoare din Marea Britanie au autorizatie de sacrificare a cailor. Pana saptamana trecuta, doar o mica parte din carcase au fost testate de fenilbutazona. Unele dintre carcasele testate pozitiv au fost destinate pietei franceze, dar una a fost cumparata si consumata in Lancashire si Yorkshire, potrivit ministrului Mediului in Cabinetul din umbra, Mary Creagh.

In ultimii zece ani, 23 de esantioane de carne de cal britanica au fost testate pozitiv cu fenilbutazona, a declarat Veterinary Residues Committee, care sustine ca a transmis informatia FSA si Departamentului pentru Mediu, Alimente si Afaceri Rurale (Defra). Anul trecut, UE a emis o alerta in care avertiza ca a fost gasita fenilbutazona in carnea de cal congelata exportata din Marea Britanie.