Belarus a pierdut exemplarul sau al actului de deces al URSS, semnat in 8 decembrie 1991, un tratat care a schimbat cursul istoriei, a declarat joi, pentru AFP, fostul presedinte belarus Stanislav Suskevici.

Documentul, care oficializa destramanrea Uniunii Sovietice si crea Comunitatea Statelor Independente (CSI), a fost semnat la Belovejskaïa Puscia, in Bélarus, de Suskevici, presedintele Rusiei din acea vreme, Boris Eltin, si cel al Ucrainei, Léonid Kravciuc.

Treio exemplare, in belarusa, rusa si ucraineana au fsot batute la masina, fiecarui lider fiindu-i oferit un exemplar.

"Imi scriu memoriile in belarusa si din acest motiv am decis sa fac o copie dupa acordul privind crearea CSI in belarusa, care a fost incredintat ministerului belarus al Afacerilor Externe", a povestit Stanislav Suskevici.

"Dar nu mi-au trimis decat o fotocopie a acordului in rusa, fara nicio explicatie. Am concluzionat ca Minskul nu mai are acordul original" in belarusa, a continuat acesta.

"Banuiesc ca cineva l-a furat pentru a-l vinde scump", a adaugat fostul presedinte.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat ca exemplarul in belarusa al documentului nu este de gasit pentru moment.

"Va trebui cautat in arhiva pentru a limpezi situatia", a declarat pentru AFP un purtator de cuivant al ministerului.

"Nimeni nu pune in discutie acordul. Avem o copie, absenta originalului adauga o oarecare culoare tuturor acestor evenimente", a comentat acesta.