Iranul este "pregatit sa marsaluiasca asupra Israelului pentru a-l distruge" daca statul evreu lanseaza un atac impotriva republicii islamice, a declarat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care efectueaza o vizita la Cairo, potrivit agentiei oficiale egiptene Mena, preluata de AFP.

"Poporul iranian este pregatit sa marsaluiasca asupra Israelului pentru a-l distruge daca se lanseaza intr-o aventura impotriva Teheranului", a afirmat acesta, intr-o discutie cu presa egipteana.

"Sionistii (...) spera sa agreseze Iranul si sa-l atace, dar le este foarte frica de reactia iraniana si de consecintele unui astfel de atac", a adaugat Ahmadinejad.

"Fortele noastre de aparare sunt in masura sa descurajeze orice agresor si sa-l faca sa regrete actul sau", a continuat el.

Presedintele israelian, Shimon Peres, lansase marti un semnal de alarma fata de "pericolul" unui Iran nuclearizat care "ameninta existenta noastra si pacea lumii intregi", in cadrul sedintei inaugurale a noului Parlament.

Marile puteri acuza Iranul ca doreste sa se doteze cu arma nucleara sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte ferm.

Benjamin Netanyahu, insarcinat cu formarea urmatorului guvern, a amenintat in ultimele luni cu recurgerea la o operatiune militara impotriva siturilor nucleare iraniene.

Ahmadinejad a ajuns marti la Cairo pentru a participa la al 12-lea summit al Organizatiei conferintei islamice (OCI), care si-a inceput miercuri lucrarile. Aceasta prima vizita in Egipt a unui presedinte iranian de la ruperea relatiilor diplomatice intre cele doua tari, in 1980.