Un predicator saudit recomanda purtarea valului islamic de catre fete incepand cu varsta de doi ani, pentru a evita harturile sexuale, suscitand un val de proteste in presa si pe retelele sociale, scrie AFP.

In cadrul unei interventii la televiziunea religioasa Al-Majd, seicul Abdallah Al-Daoud a apreciat ca trebuie "impus hijab-ul (valul islamic) fetelor incepand cu doi ani", adaugand ca trebuie urmat exemplul "tarilor din sud-estul asiatic".

Potrivit traditiei musulmane, fetele trebuie sa poarte valul care le acopera parul incepand de la pubertate.

"Daca fetita poate starni o anumita dorinta, parintii sai trebuie sa-i acopere chipul si sa-i impuna valul (...) pentru a nu tenta" perversii, a afirmat predicatorul.

"Fetita poate tenta agresorii fara sa o stie", a continuat acesta, deplangand numarul mare de agresiuni sexuale si de violuri asupra copiilor din regat.

Propunerile predicatorului, preluate pe retelele sociale, au starnit vii proteste.

"Ne dorim ca astfel de afirmatii sa nu fie interpretate drept o fatwa" (decret religios), a declarat pentru AFP influentul predicator Salman Al-Audah.

Propunerile au fost violent criticate pe Twitter. "Victima este acuzata!", s-a indignat un utilizator.

Aceste declaratii vin in contextul in care opinia publica din regatul ultraconservator este inca socata de pedeapsa usoara care i-a fost aplicata unui predicator declarat vinovat de violarea si uciderea fiicei sale de cinci ani.

Fetita, Lama, a fost internata in 25 decembrie 2011 cu craniul spart, cu coaste rupte, urme de arsuri si o unghie smulsa, dar medicii nu au reusit sa-i salveze viata.

Mama fetitei, care era divortata si nu a putut sa-si vada fata in lunile precedente internarii, si o asistenta sociala au evocat sechele de viol deosebit de crud, afirma militantii pentru drepturile omului din regat.

Tatal, care participa frecvent la emisiuni televizate dedicate preceptelor islamice, a recunoscut ca este autorul acestor atrocitati.

In 26 ianuarie, a fost condamnat sa plateasca o compensatie financiara mamei, denumita "pretul sangelui" in jurisprudenta saudita bazata pe sharia (legea islamica), si la o pedeapsa cu inchisoarea echivalenta cu durata arestarii preventive, au spus militantii.

In Arabia Saudita, tara in care zeci de oameni sunt executati anual, violul si crima sunt pasibile de pedeapsa capitala, dar un barbat nu poate fi condamnat la moarte pentru uciderea copilului sau a sotiei sale, pedeapsa fiind in acest caz intre 5 si 12 ani de inchisoare.

Femeile saudite nu au voie sa sofeze, trebuie sa iasa cu capul acoperit si nu pot calatori in strainatate decat insotite de o ruda apropiata. Segregarea este in vigoare in scoli si la locurile de munca.