Autoritatile franceze au arestat zece dintre adolescentii care au atacat sambata un tren de mare viteza (TGV) care parasea gara din Marsilia, dar nici acum nu se stie exact care a fost motivul acestui act comparat de martori cu atacul diligentelor in Vestul salbatic. Unii dintre tineri spun ca voiau sa filmeze un videoclip rap iar politia ia in calcul si varianta in care acestia intentionau pur si simplu sa starneasca senzatie pe internet, scrie AFP.

Cei zece tineri urmeaza sa fie prezentati parchetului luni si sunt arestati preventiv pentru blocarea circulatiei trenurilor, distrugere de bunuri si furt.

Martorii vorbesc despre "Far West", atacul diligentelor sau piraterie feroviara. Un ales local, Robert Assante, a afirmat ca este "un act care depaseste intelegerea".

Scena, filmata de un atacator si de pasageri, a avut loc sambata la putin timp dupa ora 14,00, in momentul in care trenul, plecat din Paris, tocmai parasea gara din Marsilia cu directia Nisa (sud-est), avand la bord aproximativ 150 de persoane.

Mai multe torte aprinse amplasate pe calea ferata l-au determinat pe conductor sa opreasca TGV-ul. Cateva zeci de tineri au incercat in acel moment sa urce in tren, dar nu au reusit, in conditiile in care usile erau inchise.

Acestia au fugit la sosirea politiei, care a reusit insa sa prinda zece persoane, jumatate avand varste sub 18 ani. Tinerii au evocat filmarea unui "clip de rap", a afirmat o sursa apropiata anchetei.

"Continuam confruntarile si audierile. Se pare ca obiectivul lor era sa faca 'buzz' pe internet, nu sa jefuiasca trenul", a precizat sursa citata.