Secretarul de Stat al SUA, "starul rock" Hillary Clinton a parasit puterea vineri cu convingerea ca a restaurat blazonul Americii si a remodelat politica sa in strainatate, toate atuuri intr-o cursa pentru Casa Alba in 2016 despre care aceasta fiara politica ramane evaziva, scrie AFP, citata de Mediafax. Lidera diplomatiei americane a iesit de pe scena la apogeul popularitatii sale dupa ce a aparat timp de patru ani, in toata lumea si cu o loialitate de neclintit, o diplomatie orchestrata de presedintele Barack Obama si consilierii sai.

Hillary ClintonFoto: AGERPRES

Chiar daca expertii si diplomatii recunosc la ea profesionalismul, energia si o carisma "exceptionala" pentru ca a purtat valorile si interesele primei puteri mondiale, le este mai dificil sa ii atribuie succese majore sau esecuri rasunatoare.

Cu ocazia aprecierii bilantului sau, aceasta avocata stralucita care a fost Prima Doamna, senatoare si candidata la alegerile primare democrate in 2008, a primit un cor de laude in ultima sa saptamana: o baie de multime la Departamentul de Stat, cine mondene, conferinte, intalniri cu presa si chiar un interviu cu Obama care a numit-o "printre cei mai buni secretari de Stat" din istoria Statelor Unite.

Apoi Clinton a recunoscut ca are "inima grea" la parasirea unei administratii de 70.000 de persoane care asigura functionarea celei mai mari retele diplomatice de pe planeta, cu 275 de posturi.

Aceasta s-a declarat "extrem de mandra" ca a fost vocea acestei "natiuni indispensabile", unei "Americi mai puternice astazi la ea acasa si mai respectata in lume", multumita unei "modalitati diferite de a face diplomatie".

Aceasta a amintit mostenirea presedintelui George W. Bush primita atunci cand Obama i-a acordat Departamentul de Stat in ianuarie 2009: "Doua razboaie, o economie in cadere libera, aliante slabite, un statut diplomatic deteriorat si multe intrebari in lume cu privire la valorile Americii".

Patru ani mai tarziu, ea se lauda ca a "revitalizat diplomatia americana si a consolidat aliantele sale" si ca si-a adus contributia la retragerile din Irak si in curand din Afganistan, eliminarii lui Ben Laden, interventiei in Libia, sustinerii Primaverii arabe, izolarii Coreei de Nord si a Iranului, reechilibrarii cu Asia si apropierii relatilor cu Europa, America latina si Africa.

"In 2009 totul era in reconstructie, America iesea dintr-un deceniu "oribil" (...) Ea a restaurat imaginea Statelor Unite in lume, este incontestabil", apreciaza un diplomat occidental.

Fostul ambasador american in Israel, Martin Indyk, admira de asemenea "forta politicianului Clinton, care a reabilitat relatiile externe ale Americii atat cu liderii, cat si cu oamenii".

Cu un record de 112 state vizitate, ovationata in Kosovo, Cambodgia, India sau in Malawi, aceasta adepta a "diplomatiei de influenta (...) este un star rock prin modul sau de a cauta sa apara peste tot, aducand contributii enorme unui presedinte care nu are nici timpul, nici inclinatia de a face ca ea", analizeaza Indyk, consultant al Brookings Institution.

Avocata neobosita pentru drepturile femeilor, homosexualilor, dezvoltarii, sanatatii si libertatii pe Internet, Clinton pleaca totusi fara a-si fi legat numele de un dosar diplomatic major.

In opinia profesorului Aaron David Miller, de la Wilson Center, aceasta se datoreaza faptului ca Obama i-a lasat putin spatiu de manevra si pentru ca "niciodata dupa Richard Nixon un presedinte nu a controlat in asemenea masura politica externa".

Hillary Clinton este totusi mult mai populara decat presedintele sau, cu 69 la suta de opinii favorabile, ceea ce sporeste convingerile intregului Washington cu privire la candidatura acesteia la alegerile prezidentiale din 2016.

In cursul saptamanii, aceasta a reusit sa evite toate intrebarile cu privire la viitorul sau politic, asigurand ca nu se gandeste, pentru moment, decat la "recuperarea celor 20 de ani de somn pierdut".

"Daca va hotari sa candideze, va fi imbatabila la primarele democrate", considera diplomatul care vede totusi "doua frane" in cursul sau: "problema politica a cazului Benghazi si sanatatea sa". La varsta de 65 de ani, Clinton a recunoscut ca este "epuizata" si a petrecut Noul An in spital din cauza unui cheag de sange la cap in urma unei comotii cerebrale.