Liberal-democratii britanici ii avertizeaza pe partenerii de coalitie conservatori fata de comportamentul discriminator al unor ministri care propun impunerea de restrictii asupra ajutoarelor sociale pentru romani si bulgari incepand cu anul viitor, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

In timp ce europarlamentarii din Romania si Bulgaria sustin ca cetatenii statelor lor sunt tratati ca "europeni de mana a doua", liberal-democratii afirma ca Marea Britanie trebuie sa actioneze in cadrul legislatiei UE care impune ca romanii si bulgarii sa fie tratati la fel ca toti cetatenii europeni de anul viitor, cand acestia vor avea drepturi de circulatie depline, relateaza publicatia britanica.

Un reprezentant al liberal-democratilor a declarat: "Problema romanilor si a bulgarilor nu ar trebui sa existe. Avem legislatia europeana. Orice facem ar trebui sa se aplice tuturor statelor membre UE".

"Suntem de acord sa se asiguram ca regulile sunt corecte. Dar ele nu ar trebui sa se aplice doar romanilor si bulgarilor. Trebuie sa ne uitam la regulile pentru toti migrantii UE".

Downing Street a transmis vineri prin intermediul purtatorului de cuvant al premierului ca analizeaza posibilitatea impunerii unor limite, Marea Britanie fiind deschisa numai "celor mai buni si mai destepti".

Purtatorul de cuvant a declarat: "Am fost si suntem foarte clari asupra faptului ca ii asteptam pe cei mai buni si mai destepti in Marea Britanie si sustinem imigratia care ajuta economia britanica si piata locurilor de munca. Nu suntem deschisi, totusi, abuzurilor drepturilor de circulatie in ceea ce priveste presiunile pe care le pot exercita asupra Marii Britanii. Sustinem drepturile depline de circulatie daca sunt in beneficiul economiei noastre. Este o apreciere generala. Daca exista oameni care ne pot ajuta economia, sunt foarte bineveniti".

Pozitia Marii Britanii fata de drepturile de circulatie i-a determinat pe europarlamentarii romani si bulgari sa ii adreseze o scrisoare lui Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, pentru a reclama discriminarea. Acestia transmit in scrisoarea citata de Reuters: "Consideram ca un val de declaratii ostile de la inceputul anului cauta sa stigmatizeze acesti cetateni ca europeni de mana a doua care reprezinta o amenintare pentru sistemul social doar pentru ca vor sa isi exercite drepturile esentiale de circulatie libera si munca".

Conform normelor UE, romanii si bulgarii vor avea de anul viitor aceleasi drepturi de circulatie si munca ca si celelalte 25 de state europene.

Marea Britanie se teme ca eliminarea "controalelor de tranzitie", impuse romanilor si bulgarilor timp de sapte ani de la integrarea lor in UE in 2007, ar putea duce la stabilirea unui numar mare de cetateni din cele doua state in Marea Britanie, Conservatorii Tory au criticat puternic fostul guvern care nu a impus asemenea controale atunci cand alte opt state est-europene, mai ales Polonia, s-au alaturat Uniunii Europene in 2004, relateaza The Guardian.

Mark Harper, ministrul conservator al Imigratiei, a declarat ca restrictii ar putea fi impuse in ceea ce priveste accesul la NHS (sistemul national de asigurari de sanatate) si unele beneficii sociale. Intr-un interviu pentru emisiunea postului BBC Two, Daily Politics de miercuri, acesta a declarat: "Vrem sa ne asiguram ca cetatenii Bulgariei si Romaniei vin aici, muncesc si contribuie, asa cum multi fac deja. Ce nu vrem sunt oamenii care vin in aceasta tara doar pentru a beneficia de ajutoare sociale si pentru a trai de pe urma statului".

Conform The Guardian, acesta a mai declarat ca va examina regulile Marii Britanii privind ajutoarele sociale pentru a se asigura ca "nu sunt cele mai lejere". El a adaugat: "Nu analizam doar care sunt regulile noastre, ce sunt de fapt destul de dure. Analizam aceste reguli in comparatie cu vecinii nostri europeni pentru a ne asigura ca daca cineva va face o alegere pe baza castigului si pe baza a ceea ce poate obtine de la stat, sa ne asiguram ca nu suntem cea mai permisiva tara".

Ministrul a insistat ca restrictiile vor fi aplicate in general. Liberal-democratii insa sunt alarmati ca membrii conservatori vor sa discrimineze impotriva romanilor si bulgarilor, deoarece presa care si-a exprimat ingrijorarile privind eliminarea restrictiilor de circulatie a transmis informatii ce sugereaza ca cetatenii celor doua state vor fi cei afectati.