Relansarea economiei mondiale si conflictele din Siria si Mali se vor afla in centrul discutiilor de saptamana viitoare la cel de-al 43-lea Forum Economic Mondial Forum (WEF), care reuneste elita mondiala a finantelor si politicii mondiale la Davos, o mica statiune elvetiana de schi, scrie AFP.

Circa 50 de sefi de stat, alaturi de 2.500 directori de firme, decidenti, economisti, sociologi si intelectuali sunt asteptati sa participe la acest Forum, care are loc intre 23 si 27 ianuarie.

Sute de politisti si soldati elvetieni sunt mobilizati cinci ziile in aceasta linistita si retrasa statiune de schi, pentru a asigura ordinea.

Premierul rus Dmitri Medvedev, omologul sau britanic si cancelarul german Angela Merkel, insotita de o impresionanta delegatie ministeriala, vor lua cuvantul aici.

Festivitatile vor incepe marti seara, iar actrica Charlize Theron va primi un premiu pentru angajamentul sau in favoarea tinerilor africani bolnavi de SIDA.

Reuniunea din acest an are loc intr-un climat mai putin tensionat, din cauza unei relative reveniri a calmului in Europa, dupa temerile de prabusire a Zonei Euro care au agitat spiritele la Davos in urma cu un an.

Premierul italian Mario Monti si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, vor vorbi despre viitorul zonei euro, in timp ce directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, este asteptat sa prezinte modalitatile de asigurare a unei cresteri durabile.

Franta va fi reprezentata de trei ministri (Finante, Noile tehnologii si Drepturile femeii). Presedintele Francois Hollande nu va participa.

Forumul de la Davos se va desfasura in acest an fara prezenta unor oficiali de rang inalt din Statele Unite sau China. O situatie inedita care se explica prin faptul ca guvernele acestor doua tari, primele doua economii mondiale, sunt inca in curs de formare si nu au confirmat nicio participare, deocamdata.

Criza din Siria si securitatea in Orientul Mijlociu si Africa se vor afla de asemenea pe agenda, cu un asteptat discurs al regelui Iordaniei. Siria nu este reprezentata la nivel de guvern. In schimb, este anuntata participarea unuia dintre principalii lideri ai opozitiei, Moaz Al-Khatib, presedintele Consiliului national al fortelor de opozitie si al revolutiei.

La Davos se vor afla, in afara de regele Iordaniei, premierii din Maroc, Tunisia, Libia, Egipt si Liban, precum si presedintele Israelului si primul ministru din Qatar.

In ceea ce priveste continentul african, WEF precizeaza ca editia din 2013 este una "istorica", prin participarea a noua sefi de stat sau de guvern (Ethiopia, Guineea, Kenya, Mauritius, Nigeria, Rwanda, Africa de Sud, Tanzania si Zimbabwe).

Interventia franceza din Mali, dar si luarea de ostatici din Algeria, vor fi de asemenea evocate.

Secretarul general al Natiunilor Unite Ban ki-Moon va vorbi despre perspectivele dezvoltarii mondiale, alaturi de David Cameron, Bill Gates, fondatorul Microsoft, si de regina Rania a Iordaniei.

Peste 900 de directori de firme sunt asteptati la Davos, un forum co-prezidat in acest an de sefii Coca-Cola, Embraer, UBS, Dow Chemical si de directorul general al Transparency International.

Cuvantul de ordine ales de Klaus Schwab, fondatorul Forumului, si echipa sa este "dinamism elastic".

"A fi elastic inseamna sa te adaptezi la schimbari de situatie, sa rezisti socurilor bruste si sa-ti revii, mentinandu-ti totodata obiectivele", a declarat Klaus Schwab.

Pe agenda discutiilor figureaza si rolul femeilor in mediul de afaceri, muzica de jazz, religia in secolul XXI, educatia si lupta impotriva obezitatii.

Fondat in 1971 de Klaus Schwab, un economist german, Forumul de la Forum de Davos a devenit in cursul anilor un eveniment obligatoriu pentru elita mondiala, care cheltuieste in fiecare an mii de euro pentru a participa.

Acest Forum ofera si ocazia unor receptii si cocktailuri informale, oferite de societatile comerciale care sponsorizeaza reuniunea.