Autoritatile de la Beijing s-au declarat duminica foarte nemultumite de observatiile secretarului de stat american Hillary Clinton care a anuntat ca sprijinul Japonia in actiunile sale de aparare a suveranitatii asupra insulelor din Marea Chinei de Est disputate cu China, relateaza AFP.

China este "foarte suparata si se ridica cu fermitate" impotriva observatiilor sefului diplomatiei americane, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, Qin Gang, intr-un comunicat dat presei.

"Cerem Statelor Unite sa ia in considerare problema Insulelor Diaoyu intr-un mod responsabil", a adaugat reprezentantul Guvernului de la Beijing.

Ministerul de Externe chinez a raspuns astfel declaratiilor facute vineri de Hillary Clinton, cu ocazia intalnirii la Washington cu omologul japonez Fumio Kishida, responsabil de portofoliul diplomatic in guvernul noului prim-ministru Shinzo Abe.

"Chiar daca Statele Unite nu iau pozitie cu privire la suveranitatea finala asupra acestor insule, suntem constienti ca acestea sunt administrate de catre Japonia si ne opunem oricarei actiune care ar submina gestionarea lor de catre Japonia", a declarat Hillary Clinton, reiterand, de altfel, pozitia deja cunoscuta a Washington-ului in acest dosar.

Mai multe nave oficiale chineze au patruns in ultimele luni in apele teritoriale ale insulelor situate la circa 200 km est de Taiwan, care, de asemenea, le revendica, si la circa 400 km vest de Okinawa (sudul Japoniei). Cel mai recent incident a avut loc sambata dimineata, cand navele chineze au ramas in zona timp de 5 ore.

Cea mai recent incident de aceeasi natura a avut loc in data de 7 ianuarie. Guvernul japonez l-a convocat a doua zi pe ambasadorul Chinei pentru prima data de la intrarea in functie a premierului Shinzo Abe, reputat ca fiind dur in diplomatie.

Grupul de insule nelocuite se afla in centrul unei dispute teritoriale, la baza aflandu-se presupusele rezerve de hidrocarburi din subsolul marin. Tensiunile s-au accentuat in septembrie, dupa ce Japonia a decis sa nationalizeze cateva dintre insule. La mijlocul lunii septembrie au avut loc numeroase manifestatii antinipone in zeci de orase din China.

China si Japonia - a doua, respectiva a treia putere economica mondiale - sunt parteneri economici importanti, insa conflictul teritorial afecteaza schimburile comerciale si investitiile dintre cele doua tari.