Lipsiti de suficienta munitie, soldatii din Mali dau dovada de imaginatie si se antreneaza imitand zgomotul gloantelor, se arata intr-un reportaj publicat in decembrie, inainte de interventia militara franceza, de postul de televiziune France 5. Dincolo de aceste imagini, care pot parea comice, reportajul, care poate fi urmarit aici, descrie o situatie tragica, in care militarii care trebuie sa se lupte cu rebelii islamisti nu au arme, munitie si de multe ori mananca o singura data pe zi.

Razboiul idealFoto: Captura YouTube

Din martie, de cand islamistii fundamentalisti au ocupat nordul tarii, 430.000 de oameni si-au parasit casele fugind din fata violentelor, aproape jumatate dintre ei refugiindu-se in Burkina Faso, Mauritania sau Niger.

In fata conflictului care devenea tot mai sangeros si in urma solicitarii autoritatilor din aceasta tara, Franta a lansat saptamana trecut lovituri aeriene impotriva bazelor islamiste din Mali, fosta sa colonie, pentru a "stopa ofensiva rebelilor si pentru a salvgarda existenta" acestui stat, dupa cum scrie The Guardian, care publica un excelent ghid al conflictului din Mali.

Mali este una dintre cele mai sarace tari ale Africii, un vast spatiu, in cea mai mare parte desertic, cu populatia dispersata.

"In Mali, ca in numeroase tari din Africa de Vest, lipsa autoritatii statului este o adevarata nirvana pentru gruparile extremiste si criminale", observa CNN. In plus, caderea lui Gaddafi a deschis o vasta piata neagra a armelor in nordul Africii: serviciile occidentale cred ca gruparile islamiste ar fi putut achizitiona rachete antiaeriene si alt armament greu, dar si numeroase vehicule care se dovedesc esentiale intr-o regiune in care drumurile sunt rare si intr-o stare proasta.

In plus, spune The Guardian, occidentalii si vecinii acestei tari se tem ca islamistii care au preluat controlul asupra nordului vor folosi acest teritoriu pentru a destabiliza restului Africii de Vest, inclusiv Nigerul, principala resursa de uraniu pentru industria nucleara franceza.

Contactat de Julie Ducamp pe blogul sau gazduit de Le Monde, un francez in varsta de 25 de ani care traieste la Ségou, la 230 km nord-est de Bamako, explica de ce a trebuit sa fuga in capitala alaturi de sotia sa, nascuta in Mali. Cei doi cresteau ... porci. Ar putea parea surprinzator intr-o tara musulmana, dar nu este. "Islamul care se practica in Mali este un islam de credinta, care nu cunoaste o buna parte a interdictiilor practicate in monarhiile din Golf, spre exemplu, dupa cum scrie Le Monde, citat de Slate.fr.

Danielle Jonckers, cercetatoare la CNRS, "vorbeste astfel despre un islam stravechi, impletit cu practicile terapeutice ala maraboutilor, divinizarea sau cultul sfintilor".

Potrivit lui Julie Ducamp, "enormul decalaj dintre viziunea rebelilor islamisti si religia, asa cum este ea practicata in Mali, explica de ce interventia franceza din Mali se bucura de atata sprijin din partea populatiei locale, care nu apreciaza deloc invazia rebelilor".