Un angajat al complexului gazeifer povesteste, pentru cotidianul Le Soir d'Algerie, cum a decurs atacul terorist in urma caruia cateva zeci de persoane, atat algerieni cat si cetateni occidentali, au fost luate ostatici de catre islamistii condusi de Mokhtar Belmokhtar. Martorul, care a solicitat pastrarea anonimatului, se afla in momentul atacului in complexul de locuinte pentru angajatii consortiului British Petroleum, Statoil si Sonatrach.

Iata mai jos relatarea acestuia, publicata de Le Soir D'Algerie:

"Cred ca era ora 5,40 cand indivizi armati au patruns in complexul de locuinte. Au intrat in camere, ne-au scos afara si dupa aceea ne-au adunat in curtea situata intre restaurant si salonul VIP. Era ingrozitor pentru ca noi auzeam tiruri sustinute de arme automate. Imediat dupa ce au intrat, teroristii au taiat curentul electric, toata baza a cazut in intuneric.

I-au despartit pe algerieni de straini. Schimband cuvinte cu noi, am observat ca teroristii aveau accent tunisian, libian si egiptean. L-am auzit pe unul dintre ei rostind numele Belmokhtar. A evocat chiar o lista de revendicari care urma sa fie transmisa autoritatilor algeriene".

Operatiunea de triere a durat o buna parte a diminetii. Focurile de arma s-au oprit in jurul orei 10.

Martorul afirma ca grupul teroris si-a planificat perfect actiunea.

"Au lansat mai multe atacuri. Primul a vizat unitatea de tratare care se afla la 5 kilometri de complexul de locuinte. Operatiunea s-a produs in momentul trezirii echipelor, respectiv in jurul orei 5,40. Autobuzul care transporta inginerii si tehnicienii straini a fost blocat de un prim grup armat. Garzile insarcinate cu escorta au ripostat si se pare ca au fost victime in acel moment.

In acelasi moment, alte elemente armate au folosit o masina pe post de berbec, o masina de teren intarita cu placi de otel, pentru a sparge poarta uzinei. Colegii nostri ne-au explicat ca teroristii au amplasat dispozitive explozibile pe masura ce ocupau diverse locatii.

Alte grupuri au atacat in acelasi timp complexul de locuinte al sub-contractorilor situat in imediata apropiere de noi. Au luat ostatici cetateni straini, in special japonezi".

La sfarsitul diminetii, teroristii insarcinati cu preluarea controlului asupra complexului de locuinte au decis sa elibereze cativa ostatici, dar doar algerieni.

"Ne-au spus ca nu au nimic cu muncitorii algerieni, ca sunt interesati doar de cetatenii straini. Ne-au permis sa plecam, in grupuri de 20 de persoane. Am facut parte din al treilea val", a explicat el.

Odata iesiti din perimetrului sitului, fostii ostatici erau preluati de fortele de ordine. "Erau militari si jandarmi. Intariri ale armatei incepeau sa ocupe pozitii in jurul zonei Tiguentourine. Am fost preluat de armata foarte bine, dar obiectivul lor principal era sa verifice toate persoanele eliberate pentru ca pareau ca se tem de o tentativa de infiltrare terorista. Procedura a durat destul de mult timp. Apoi, am fost transferati spre aeroportul din In Amenas pentru a fi evacuati in pour Alger".

Aceasta adauga ca a facut parte dintre cei cativa norocosi care au reusit sa plece din Tiguentourine. "Am aflat ca teroristii au decis sa nu mai elibereze algerieni. Este deci dificil de spus cati oamani sunt in continuare ostatici deoarece mai multe locatii au fost atacate simultan. Dupa pararea mea, rapitorii trebuie sa detina in continuare cel putin 500 de muncitori algerieni si aproape o suta de expati".