Publicatia britanica The Independent a publicat joi un editorial in care critica reactiile si "zvonurile alarmiste" cu privire la ridicarea restrictiilor impuse Romaniei si Bulgariei si arata ca imigratia este buna pentru economia britanica. Articolul intitulat "Opriti demonizarea noilor imigranti UE" incerca sa tempereze o inflamare la nivelul opiniei publice privind consecintele migrarii romanilor si bulgarilor, intr-un context electoral, relateaza Mediafax.

The Independent aminteste gestul partidului nationalist britanic UK Independence Party de a posta un ceas cu numaratoare inversa pana la 1 ianuarie 2014, cand vor fi anulate restrictiile, catalogandu-l drept "nerusinat de alarmist" subliniind ca gestul. Potrivit editorialului, asemenea gesturi sunt menite sa sustina afirmatia partidului porivit careia anularea va conduce la sosirea unui val de 350.000 de imigranti romani si bulgari in M.Britanie.

Publicatia denunta totodata ca "dubioasa" estimarea avansata miercuri de un grup de lobby impotriva migratiei, Migration Watch, potrivit caruia aproximativ 50.000 de imigranti din cele doua tari membre UE vor sosi anual dupa anularea restrictiilor, adaugand ca grupul estimeaza "consecinte semnificative" asupra locuintelor, locurilor de munca, scolilor si spitalelor.

"Justificarea acestei panici morale este faptul ca Guvernul a gresit atat de mult data trecuta. Cand Polonia a aderat la UE, Ministerul de Interne a estimat ca pana la 13.000 de polonezi vor veni anual in Marea Britanie. In urmatorii doi ani au venit 264.560. Situatia ar urma sa fie si mai rea de aceasta data, sugereaza profetii nenorocirii, pentru ca salariul minim in Romania si Bulgaria este cat jumatate din cel al Poloniei. Imigranti slab calificati vor veni si vor lua locurile de munca ale britanicilor acceptand salarii mai mici", se arata in editorial.

The Independent considera aceste date un "mit" si apreciaza ca "impactul real urmeaza sa fie mai mic", citand date ale Migration Observatory din cadrul Universitatii Oxford. Astfel, publicatia subliniaza ca, la aderarea Poloniei, Marea Britanie era singurul stat membru "mare" care avea piata muncii deschisa, pe cand in 2014 "toate economiile majore europene anuleaza restrictiile".

"Cei mai multi romani ar urma sa se duca in Italia, Spania si Franta, cu care au legaturi lingvistice si culturale, unde multi au deja rude. Cei descurajati de rata mare a somajului in aceste tari se vor orienta mai degraba spre Germania si Olanda, ci nu spre M.Britanie. In plus, bulgarii si romanii stapanesc mai putin engleza decat polonezii", se argumenteaza, in continuare, in editorial.

De asemenea, publicatia scrie ca "imigratia este buna pentru economia britanica", subliniind asupra "contributii uriase" ale unor imigranti catre societate si citand faptul ca ei creeaza locuri de munca si intra in competitie, sunt "dinamici", accepta locuri de munca refuzate de localnici, indeplinesc unele "sarcini vitale in cadrul serviciilor publice", sunt tineri si au copii - "o veste buna in contextul imbatranirii" societatii", au o "etica puternica" a muncii.

Editorialul denunta totodata "negustori de mituri" care sugereaza ca imigrantii traiesc toti din ajutoare sociale - subliniind ca "97% dintre muncitorii imigranti inregistrati au joburi full-time", dar si pe cei care ii considera infractori - citand Asociatia Sefilor de Politie, potrivit careia rata infractionalitatii in randul imigrantilor polonezi, slovaci, lituanieni, romani si bulgari este "similara cu a restului populatiei" britanice.

In finalul editorialului se conchide ca "desi migratia este pozitiva, vor exista intotdeauna critici" si ca "demonizarea noilor veniti nu este un raspuns util" la probleme cu locuintele, scolile, spitalele si ajutorul social.

Amintim ca ministrul britanic al Comunitatilor, Eric Pickles, a avertizat la sfarsitul saptamanii trecute ca un nou "aflux" de romani si bulgari ar crea probleme suplimentare legate de locuinte in Marea Britanie, potrivit BBC News. Pe de alta parte, Pickles a declarat ca nu are inca date referitoare la estimarile numarului de imigranti care ar putea ajunge in Marea Britanie dupa ce vor primi drept de munca si de sedere in decembrie si doreste sa solicite informatii suplimentare pentru a lansa un scenariu "de speriat".