Franta desfasoara o interventie militara in Mali pentru a opri ofensiva islamistilor din Nord. Aceasta regiune este din aprilie 2012 un sanctuar pentru gruparile islamiste - Al-Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI), Ansar Dine (Aparatorii islamului) si Miscarea pentru unicitate si jihad in Africa de Vest (Mujao), scrie AFP.

10 ianuarie 2013: Aproximativ 1.200 de luptatori islamisti ocupa orasul Konna (centru), amenintand sa-si continue ofensiva spre sud. Presedintele interimar Traore Dioncounda solicita ajutor militar din partea Frantei.

11 ianuarie 2013: Armata din Mali a lansat, cu sprijinul Frantei, o contra-ofensiva pentru a respinge atacurile islamistilor. Presedintele Francois Hollande confirma angajamentul fortelor franceze: "Mali se confrunta cu agresiunea elementelor teroriste venite din Nord, cunoscute pentru brutalitate si fanatism".

12 ianuarie 2013: Ministrul francez al apararii, Jean-Yves Le Drian, anunta ca atacurile aeriene au fost efectuate pentru a bloca ofensiva islamistilor inarmati si ca un ofiter francez a fost ucis.

13 ianuarie 2013: Aviata militara franceza a bombardat pentru prima data pozitiile islamiste din Nord, Gao si Kidal. Patru avioane de lupta Rafale au distrus taberele de armament si depozitele logistice ale grupurilor armate din Gao.

14 ianuarie 2013: Jihadistii au evacuat orasele din Nord dupa bombardamentul fortelor franceze. Un purtator de cuvant islamist evoca "o retragere tactica" in localitatea Diabai, la 400 kilometri nord de capitala Bamako. Islamistii ameninta ca "vor lovi inima Frantei".

15 ianuarie 2013: Franta trimite pentru prima data trupele terestre pentru a elibera orasul Diabali. Sute de trupe din Mali si Franta au plecat spre orasele din Vest bombardate de aviata franceza. O coloana de treizeci de vehicule blindate franceze a pornit din capitala spre Nord.

Francois Hollande a declarat ca interventia franceza are trei obiective: "sa stopeze agresiunea islamistilor, sa protejeze capitala Bamako si sa conserve integritatea teritoriala a tarii".

Reuniune a sefilor de Stat Major din Africa de Vest la Bamako. Mai multe tari africane au anuntat trimiterea de soldati. Primii militari nigerieni vor ajunge in 24 de ore.

Diplomatia americana a felicitat Franta pentru interventia impotriva gruparilor teroriste.