Presedintele SUA Barack Obama a declarat luni ca propunerea de interzicere a armelor de asalt este una rationala, informeaza AFP.

Intr-o conferinta de presa organizata la Casa Alba, presedintele Barack Obama a vorbit despre propunerile inaintate de vicepresedintele Joe Biden pentru reducerea incidentelor generate de folosirea armelor de foc.

"Mi-au fost prezentate o serie de propuneri rezonabile si de bun simt care pot fi puse in practica pentru a ne asigura ca violente de genul celor la care am asistat in Newtown nu se vor repeta", a declarat Obama, referindu-se la atacul comis in scoala din Connecticut, soldat cu 26 de victime, dintre care 20 de copii.

Printre propunerile inaintate de Biden se numara o verificare ma stricta a antecedentelor persoanelor care vor sa achizitioneze o arma, controlul mai dur a vanzarii armelor cu magazii de mare capacitate si interzicerea armelor de asalt, propuneri pe care presedintele american le-a catalogat ca "rationale" si adecvate, informeaza Reuters.

Obama a mai declarat ca o parte din propunerile inaintate de Biden vor trebui aprobate de Congres pentru a intra in vigoare insa unele dintre ele pot fi implementate prin ordine prezidentiale. In cazul celor trei masuri amintite ai sus, este necesar un vot in Congres.

"Ar putea fi niste pasi pe care sa ii putem face pe cale administrativa", a declarat Obama.

In ceea ce priveste protestele sustinatorilor dreptului de a detine arme, Obama a declarat ca le va fi dificil sa argumenteze ca le sunt incalcate drepturile constitutionale.