Tallinn, capitala Estoniei, a instaurat incepand cu 1 ianuarie gratuitea pe transportul in comun pentru cei 418.000 de rezidenti, masura fiind gandita sa limiteze la maxim folosirea automobilelor in oras, scrie AFP. Cei care nu locuiesc in Tallinn trebuie sa plateasca bilet, pretul unei calatorii fiind de 1,10 euro, in timp ce un abonament valabil o zi costa 3 euro. Tallinn este unul dintre cele mai frumoase orase din nordul Europei, fiind vizitat mai ales de turisti din Finlanda atrasi de preturile mici la mancare si bautura.

Edilii anuntau in martie 2012 ca transportul transportul public va fi gratuit de la inceput de 2013 si mentionau ca oricum pretul biletelor acoperea doar o treime din costurile de exploatare a retelei de autobuze si tramvaie.

Acum, primaria capitalei estoniene anunta ca vor fi introduse autobuze suplimentare fiindca a crescut simtitor numarul calatorilor in cele cateva zile de cand transportul este gratuit pentru rezidenti.

Pentru a beneficia de gratuitate, rezidentii capitalei trebuie sa-si cumpere cu doi euro un card special de acces pe care il pot personaliza la oficiile postale. Pentru non-rezidenti transportul este contra-cost: 1,10 euro costa un bilet valabil o ora, 3 euro e abonamentul pe o zi si 23 euro abonamentul pe luna.

Estimarile arata ca municipalitatea va pierde circa 12 milioane euro anual de pe urma acestei politici.