Senatul SUA a ratificat in noaptea de luni spre marti un acord privind impozitarea, primul pas pentru a evita "zidul bugetar" si intrarea fortata austeritate, potrivit AFP.

Ratificarea s-a facut cu o majoritate covarsitoare de 89 de voturi contra opt.

Aceasta lege va trebui insa sa primeasca unda verde de la Camera Reprezentantilor, dominata de republicani si sa fie adoptata de catre presedintele Obama.

Obama a facut un apel la Camera Reprezentantilor sa urmeze exemplul Senatului si sa aprobe acordul care extinde taierile de impozite pentru clasa de mijloc si le mareste pe cele ale americanilor cu venituri mari.

"Desi nici democratii nici republicanii nu au obtinut tot ceea ce au vrut, acest acord este lucrul care trebuie facut pentru tara noastra si Camera Reprezentantilor trebuie sa il aprobe fara intarizere", a declarat Obama intr-un comunicat, potrivit Reuters.

"Mai este multa munca pentru a reduce deficitele, si eu sunt dispus sa o fac. Insa acordul din aceasta seara ne asigura ca, mergand inainte, vom continua sa reducem deficitul printr-o combinatie de noi reduceri de cheltuieli si noi venituri de la americanii bogati", a mai spus seful statului de la Casa Alba.

Acordul prevede o crestere a taxelor pentru gospodariile cu venituri de peste 450.000 de dolari pe an si o extindere a ajutorului de somaj.

Aceste cresteri vor fi dificil de acceptat de catre republicanii din Camera, care deja au respins, inainte de Craciun, idea impozitarii suplimentare a veniturilor de peste 1 milion de dolari.

Economistii au avertizat cu privire la posibilitatea intrarii in recesiune a economiei SUA in cazul unu blocaj de lunga durata: daca acordul nu trece de Congres, taxele vor creste cu 2.000 de dolari in medie pe an pe gospodarie.

Acordul a venit insa prea tarziu pentru ca Congresul sa se incadreze in termenul limita - 31 decembrie - de a trece legile care opresc cresterea taxelor de 600 miliarde dolari si reduceri de cheltuieli, care, teoretic, au intrat in vigoare marti. Insa cu vacanta de Anul Nou, nu se va inregistra un impact imediat, iar Congresul are inca timp sa redacteze legile, sa le aprobe si sa le dateze asa incat sa evite masurile fiscale dure.

Daca legea nu va fi aprobata in aceste zile, pietele ar putea sa reactioneze negativ.

Un nou deadline informal pentru Congres este acum miercuri, cand actuala forma expira si este inlocuita de un nou Congres, cel ales in noiembrie, noteaza Reuters.

Toti ochii sunt atintiti asupra Camerei Reprezentantilor, care urmeaza sa se intruneasca marti la pranz (19.00 ora Romaniei).

Presedintele american Barack Obama afirmase luni ca un acord pare a fi "in vedere" in Congres, pentru a evita, in extremis, o cura de austeritate fortata in Statele Unite, dar ca nu s-a ajuns inca in mod oficial la un compromis, transmite AFP.

Un astfel de acord "este in vedere, dar nu a fost inca incheiat. Mai sunt inca probleme de rezolvat, dar speram ca Congresul va reusi sa faca acest lucru", a explicat liderul democrat in cursul unei declaratii de presa la Casa Alba, la mai putin de 12 ore pana la expirarea termenului limita pentru un acord privind "zidul bugetar", luni, la miezul noptii (marti, ora 7.00, ora Romaniei).

Obama nu a dat cifre detaliate privind acordul, pe care l-a calificat doar "potential", dar a spus ca ar impiedica cresterea impozitelor pentru clasa de mijloc.

Negocieri intense au avut loc si duminica, incheiate fara un acord care sa duca la evitarea curei de austeritate ce se preconizeaza ca va avea loc in SUA daca nu se ajunge la o intelegere pana luni seara, republicanii si Barack Obama acuzandu-se reciproc pentru criza "zidului bugetar".

Intr-un interviu acordat televiziunii NBC, presedintele Statelor Unite a afirmat ca adversarii sai politici, care controleaza o parte a Congresului, nu pot accepta ideea ca "impozitele celor mai bogati american trebuie sa creasca un pic".

Chiar daca termenul limita pentru un acord privind "zidul bugetar" a expirat (marti, ora 7.00, ora Romaniei), analistii economici sustin ca impactul va fi unul minor deoarece marti este zi de sarbatoare si pietele financiare sunt inchise.