Aproape doua treimi dintre greci, inclusiv ministrul de Finante Yannis Stournaras, se pregatesc pentru un an dur in 2013, din cauza crizei economice, potrivit unui sondaj si unui interviu publicate duminica de saptamanalul To Vima, citat de AFP.

Pentru 64% dintre greci, 2013 va fi mai rau decat 2012 pentru tara, care ar putea reprezenta al saselea an de recesiune consecutiv, potrivit sondajului institutului Kapa realizat asupra a 1.028 de persoane in perioada 20 - 21 decembrie.

Rata de pesimism a crescut la 71,7%, in ceea ce priveste situatia personala, in timp ce 77% dintre subiecti au avut probleme cu plata facturilor in 2012, marcat de un nivel de trai redus cu peste o treime in trei ani de austeritate, potrivit estimarilor oficiale.

Aproape o treime dintre subiecti se tem in mod deosebit de pierderea locului de munca, pe fondul cresterii alarmante a somajului, care afecteaza in prezent peste un sfert din populatia activa.

In ciuda acestor sacrificii, 76,5% dintre greci doresc mentinerea tarii in zona euro, in timp ce 15,8% vor revenirea la drahma.

Confirmand temerile grecilor, ministrul de Finante, Yannis Stournaras, a subliniat, intr-un interviu acordat To Vima, ca 2013 "va fi un an dificil" deoarece "solidaritatea nu este fara conditii. Ea depinde de mentinerea eforturilor de reforme".

"Repet ca acum incepe ce e mai greu (...) avem multa treaba de facut", a spus Stournaras, care a pledat pentru o lupta eficienta impotriva fraudei fiscale si mai putina reglementare, pentru a relansa competitivitatea.

"Niciodata duminica", i-au replicat, din centrul Atenei, cateva sute de angajati in comert, care au manifestat, sub ploaie, apelului sindicatelor impotriva unui proiect guvernamental de deschidere generalizata, in fiecare duminica, a magazinelor.