Papa Benedict al XVI-lea a criticat vineri in termeni duri noile conceptii despre familie, care nu se bazeaza pe casatoria dintre un barbat si o femeie, afirmand ca "in lupta pentru familie, fiinta umana insasi este in joc", scrie AFP.

In discursul sau de final de an, papa l-a citat pe marele rabin al Frantei, Gilles Bernheim, care in octombrie a critica proiectul de lege al guvernului socialist privind casatoria intre persoane de acelasi sex, care include si posibilitatea de a adopta copii.

Benedict al XVI-lea a evocat "abordarea documentata cu grija profund emotionanta" a rabinului Bernheim, care a aratat "ca afectarea autenticitatii formei familiei, constituita dintr-un tata, o mama si un copil, - la care suntem expusi astazi - ajunge la o dimensiune si mai profunda. Daca pana acum am vazut drept cauza a crizei familiei o neintelegere asupra esentei libertatii umane, devine clar acum ca in joc este viziunea fiintei insasi, a ceea ce semnifica in realitate faptul de a fi o fiinta umana".

"Copilul a pierdut locul care ii revenea pana acum si demnitatea deosebita care ii este specifica. Bernheim arata cum, din subiect juridic independent in sine, el devine acum in mod necesar un obiect, asupra caruia exista drepturi si, ca obiect de drept, poate fi procurat".