Pedeapsa cu inchisoarea a fostului magnat al petrolului si critic deschis al Kremlinului Mihail Hodorkovski, aflat in puscarie din 2003, a fost redusa cu doi ani, ceea ce ar trebui sa-i permita sa iasa din inchisoare in octombrie 2014, a anuntat joi tribunalul municipal din Moscova, citat de AFP.

Instanta a decis sa reduca de la 13 la 11 ani condamnarea pentru furt de petrol si spalare de bani a lui Mihail Hodorkovski, precum si a asociatului sau, Platon Lebedev.

Afacerea Iukos a fost denuntata de liberalii rusi si de comunitatea internationala drept o operatiune orchestrata de Kremlin pentru a prelua controlul asupra pretioaselor active petroliere si pentru a-l controla pe omul de afaceri, care manifestase ambitii politice si sustinea opozitia.

Reducerea pedepsei a fost decisa in urma modificarilor aduse legislatiei, a precizat serviciul de presa al tribunalului.

Mihail Hodorkovski si Lebedev, detinuti din 2003, fusesera condamnati in 2005 pentru escrocherie la scara mare la opt ani de inchisoare.

Aceasta pedeapsa a fost majorata la 14 ani in decembrie 2010 in urma unui al doilea proces pentru furt de petrol, o sentinta redusa apoi cu un an, in apel, prelungind astfel detentia pana in 2016.

Apararea, care cerea anularea acestei a doua condamnari, a precizat ca va face apel.