Camera inferioara a Parlamentului rus, Duma, a aprobat miercuri, intr-o a doua lectura, o propunere de lege care interzice adoptia copiilor rusi de catre cetatenii americani, ca raspuns la sanctiunile prevazute in "Legea Magnitski" adoptata de Congresul american, scrie AFP.

Deputatii au adoptat cu 400 de voturi pentru si patru impotriva textul care amendeaza propunerea, si care prevede inclusiv sanctiuni impotriva oricaror persoane straine care aduc atingere drepturilor cetatenilor rusi, precum si masurile care vizeaza ONG-urile cu finantare americana.

Textul trebuie sa mai fie adoptat si intr-o a treia lectura, o etapa de obicei formala, precum si de Consiliul Federatiei (camera superioara).

Textul adoptat miercuri este o versiune amendata, cu sanctiuni intarite, al unei propuneri adoptate in prima lectura vineri, dupa ce Statele Unite au promulgat "Legea Magnitski".

Aceasta, adoptata de Congres, interzice intrarea in Statele Unite si prevede confiscarea bunurilor responsabililor rusi implicati in moartea in inchisoare, in 2009, la Moscova, a juristului rus Serghei Magnitski.

Sergheï Magnitski a murit in urma violentelor suferite si a lipsei accesului la ingrijire de specialitate, dupa ce a fost arestat in momentul in care a denuntat o imensa masinarie financiara orchestrata de membri ai ministerului rus de Interne.

Prima versiune a textului, adoptata vineri, prevedea interzicerea intrarii in Rusia si inghetarea bunurilor cetatenilor americani vinovati de violarea drepturilor cetatenilor rusi.

Amendamentele adoptate miercuri interzic americanilor sa adopte copii rusi si pun punct activitatii agentiilor care organizeaza astfel de adoptii.

Alte amendamente prevad de asemenea, inchiderea oricarui ONG "politic" ce primeste finantari americane si interzice unei persoane care detine un pasaport american sa conduca sau sa fie membru intr-un PNG activ pe terenul politic.

Si Europa discuta posibilitatea adoptarii unei "Legi Magnitski".