Presedintele american Barack Obama a promis duminica sa foloseasca toate puterile detinute de institutia prezidentiala pentru a impiedica tragedii precum cea din Newtown (Connecticut), soldata cu 26 de morti. in interventia sa, liderul de la Casa Alba a declarat ca "nu exista o scuza pentru inactivitate" indicand noi eforturi ale autoritatilor de a legifera posesia de arme, informeaza New York Times.

Barack Obama a depus juramantulFoto: Captura YouTube

Prezent la o ceremonie religioasa organizata in memoria celor 27 de victime, printre care si 20 de copii, ucise vineri in scoala din Newtown, Obama a declarat ca tara a esuat in eforturile de a-i proteja pe cei tineri si ca liderii americani nu mai pot sta pe margine. Desi nu a precizat ce curs de actiune intentioneaza sa urmeze, Obama a afirmat ca "astfel de tragedii trebuie sa inceteze".

Potrivit NY Times, discursul pare sa promita o schimbare semnificativa de directie pentru Obama care, in mandatul anterior, nu a considerat drept prioritate controlul armelor.

"Nicio lege, nici un set de legi nu pot elimina raul din lume si nu pot preveni fiecare act de violenta lipsita de sens din societatea noastra. Dar asta nu poate fi folosita drept scuza pentru lipsa de actiune", a declarat Obama.

"In urmatoarele saptamani voi folosi orice putere detine aceasta institutie pentru a-i angaja pe cetatenii americani, de la membrii fortelor de ordine pana la profesionistii din domeniul sanatatii mintale, pana la parinti si educatori, intr-un efort menit sa previna alte tragedii precum aceasta. Ce alta optiune avem? Nu putem accepta ca astfel de evenimente sa devina rutina. Suntem pregatiti sa spunem ca suntem neputinciosi in fata unor astfel de carnagii? Ca politica e prea dura? Suntem pregatiti sa spunem ca astfel de violente care ne afecteaza copiii an dupa an sunt cumva un pret libertatii?", a declarat Obama, citat de Reuters.

In discurs, presedintele american a imbinat apelul la actiune cu cuvinte de consolare adresate familiilor victimelor si comunitatii in stare de soc. Obama a citit, pe rand numele copiilor ucisi si a profesorilor omorati in timp ce incercau sa ii apere pe elevi, precizeaza NY Times.

Autoritatile au facut publice duminica noi detalii privind atacul de vineri asupra Scoalii Elementare Sandy Hook. Potrivit politiei, atacatorul, Adam Lanza, si-a impuscat mama in cap cu mai multe gloante inainte de a ataca scola. Guvernatorul Dannel P. Malloy din Connecticut a declarat Lanza s-a sinucis dupa ce politia l-a inconjurat, sugerand ca acesta ar fi putut sa ia mai multe vieti. Tanarul in varsta de 20 ani mai avea mai asupra sa sute de cartuse.

Calatoria presedintelui la Newtown are loc pe fondul presiunii in crestere pentru o legislatie mai strict a posesiei de arme. Presedintele nu a oferit propuneri concrete privind aceasta problema si nu au au avut loc in weekend intalniri de urgente la Casa Alba pentru elaborarea de legislatie privind armele. Oficiali ai administratiei americana au avertizat impotriva asteptarii unei actiuni rapide, mai ales avand in vedere ca presedintele este ocupat, la ora actuala, cu finalul de an fiscal.

Potrivit publicatiei americane, administratia are insa o propunere de plan cu masuri elaborate de Departamentul de Justitie de-a lungul anilor. Printre altele, democratii au precizat ca vor sustine reinnoirea interzicerii armelor de asalt, care a expirat in 2004, si vor incerca sa interzica armele cu o magazie care permite un numar mare de cartuse, precum cele folosite de atacatorul din Newtown.

Apelurile la o reglementare mai stricta a armelor s-au inmultit dupa atacul de vineri. Prin contrast, National Rifle Association si sustinatorii sai din Congresul SUA au fost, in mare parte, absenti din dezbaterea publica.