Actorul francez Gerard Depardieu s-a declarat "jignit" de criticile care i-au fost aduse dupa ce si-a mutat domiciliul in Belgia, pentru a scapa de fiscalitatea din Franta, si a anuntat, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului francez Jean-Marc Ayrault, ca "isi va preda pasaportul" francez. Mai mult, Depardieu s-a interesat de procedurile pentru obtinerea pasaportului belgian, a informat duminica primarul din Nechin, localitatea belgiana unde vedeta franceza a cumparat recent o casa, relateaza AFP.

Gerard DepardieuFoto: Agerpres/AP

"Nu cer sa fiu aprobat, dar as putea cel putin sa fiu respectat! Nimeni dintre cei care au parasit Franta n-a fost jignit cum am fost eu", afirma Depardieu in scrisoarea adresata premierului Ayrault, care a apreciat drept "jalnic" exilul fiscal al actorului in Belgia.

Acest calificativ pare sa-l fi deranjat pe starul francez, care isi incepe astfel a sa "Scrisoare deschisa catre Dl. Ayrault Jean-Marc, Prim-ministru al Dl. Francois Hollande": "Jalnic, ati spus 'jalnic'? Cat este de jalnic!".

Reamintind faptul ca a inceput sa munceasca "la varsta de 14 ani ca tipograf, ca magazioner si apoi ca actor", Gerard Depardieu a precizat ca "si-a platit intotdeauna taxele si impozitele".

"Cine sunteti dumneavoastra sa ma judecati in acest fel, va intreb domnule Ayrault, primul ministru al lui Francois Hollande, va intreb, cine sunteti?", i-a transmis Depardieu.

"Nu am omorat pe nimeni, nu cred ca am facut ceva rau, in 45 de ani am platit impozite de 145 de milioane de euro, am oferit locuri de munca unui numar de 80 de persoane (...) Nu sunt nici de compatimit si nici de invidiat, insa refuz cuvantul 'jalnic'", a insistat actorul.

"Va predau pasaportul meu si asigurarea sociala de care nu m-am folosit niciodata. Noi nu mai avem aceeasi patrie, eu sunt un european adevarat, un cetatean al lumii, asa cum mi-a insuflat intotdeauna tatal meu", a mai sustinut el.

"Plec pentru ca dumneavoastra considerati ca succesul, creatia, talentul - diferenta, de fapt - trebuie sanctionate", a explicat Depardieu, unul dintre cei mai bine platiti actori ai cinematografiei franceze, care a decis sa se mute la Nechin, o micuta localitate belgiana situata in apropiere de granita cu Franta, precum numerosi alti francezi bogati atrasi de fiscalitatea avantajoasa din Belgia, unde nu exista impozit pe avere si nici pe castiguri din capital.

Mai mult, actorul, care va implini luna aceasta 64 de ani, s-a interesat cu privire la procedura ce trebuie urmata pentru obtinerea unui pasaport belgian, a afirmat duminica pentru AFP Daniel Senesael, primarul din Nechin, unde vedeta franceza a cumparat recent o casa. "Am avut o convorbire telefonica in aceasta dimineata (...) Dl Depardieu a intrebat ce trebuie sa faca pentru a obtine un pasaport belgian si cum poate beneficia de asigurarea sociala" in aceasta tara, a declarat primarul.