Rusia trebuie sa devina un factor de echilibru in contextul de turbulente globale si trebuie sa lupte impotriva amestecului extern in afacerile altor tari, se arata in strategia de politica externe a Federatiei Ruse a ministerului de externe, publicata de Kommersant si citata de Interfax.

Comparativ cu 2008, autorii documentului vad lumea ca fiind mai instabila si imprevizibila.

Intre factorii determinanti se numara criza globala, care este "un catalizator puternic al unor schimbari profunde in peisajul geopolitic", interferenta occidentului in problemele altor tari, slabirea rolului ONU - ceea ce s-a manifestat in incercari de "regularizare a crizelor prin folosirea unor sanctiuni unilaterale si forta" trecand peste Consiliul de Securitate, "interpretare arbitrara a rezolutiilor", "implementarea de politici indreptate inspre indepartarea unor regimuri legitime".

Un alt factor este "tendinta catre re-ideologizarea relatiilor internationale".

Rusia are "rolul unic de a fi un factor de echilibru in problemele internationale si in dezvoltarea lumii civilizate". Rusia va construi politica externa in concordanta cu aceasta super-misiune, scrie Kommersant.

Principalul obiectiv al Rusiei este de a salva economia lumii, iar pentru a face asta va promova formarea unui comertul si unei arhitecturi valutar-financiare corecte si democratice.

De asemenea, Rusia trebuie sa lupte impotriva amestecului in afacerile altor tari. Pentru a face acest lucru, Rusia "va urmari respectarea dreputilor si libertatilor omului onorand caracteristicile nationale, culturale si istorice a fiecare tari" si va preveni folosirea noilor tehnologii pe internet pentru aceste scopuri.

Al treilea rol al Rusiei este de a apara "rolul fara alternative al ONU", pentru a preveni "interventii militare si alte forme de imixtiune", cum s-a intampla in Libia.

Pentru a indeplini aceste roluri, Rusia intentioneaza sa foloseasca "forta usoara".

In plus, accentul s-a mutat in sectiunea Prioritati Regionale. Documentul numeste integrarea in spatiul post-sovietic o prioritate absoluta. Rusia spera sa "implice Ucraina" in "procese de integrare mai profunda".

Cea de-a doua prioritate de top este Uniunea Europeana - in principal introducerea unui regim fara vize. Documentul numeste Germania, Franta, Italia si Olanda, adica tarile cu care Rusia lucreaza in zona gazelor, partenerii majori in Europa. Documentul mentioneaza si cooperarea cu OSCE, NATO si tari din Europa de Nord, tarile Baltice si Balcanice.

A treia prioritate este SUA, de la care Rusia va cere "garantii legale ca sistemele de aparare anti-racheta nu vor fi indreptate impotriva capacitatii sale de disuasiune nucleara, si "observarea dreptului international, inclusiv principiul non-ingerintei in problemele interne ale altor tari".

Documentul a fost trimis presedintelui Vladimir Putin, care urmeaza sa il semneze in decursul lunii.