Presedintele rus Vladimir Putin a facut apel miercuri la cetatenii rusi sa faca mai multi copii, cel putin trei in fiecare familie, pentru ca tara sa nu saraceasca si sa nu devina incapabila sa isi "pastreze teritoriul", potrivit AFP. "Cred ca norma in Rusia trebuie sa devina o familie cu trei copii", a declarat el in discursul anual in fata natiunnii, adaugand ca pentru acest lucru mai sunt "multe de facut".

Vladimir PutinFoto: Agerpres/Xinhua

"Trebuie sa punem in aplicare conditii favorabile, in primul rand pentru femei, asa incat sa nu le fie teama ca nasterea celui de-al doilea sau al treilea copil le va pune capat carierei", a adaugat el.

Autoritatile ruse evalueaza mijloacele de incurajare financiara pentru familiile care aleg sa aiba un al treilea copil si analizeaza rezolvarea rapida a problemei lipsei gradinitelor.

Potrivit lui Putin, rusii trebuie sa privilegieze familiile numeroase pentru ca Rusia sa nu devina in timp "o tara saraca, imbatranita si incapabila sa pastreze independenta si chiar teritoriul". "Daca natiunea nu este capabila sa se pastreze si sa se reproduca, atunci nici nu mai avem de un dusman extern, caci totul se va prabusi de la sine" a avertizat el. "Pentru ca Rusia sa fie puternica si suverana, trebuie sa fim mai numerosi".

Rusia are in prezent circa 143 milioane de locuitori, pierzand peste 5 milioane dupa destramarea URSS in 1991, iar studiile publicate in ultimii ani prevad un declin demografic serios.