Armata americana a eliberat duminica, intr-o operatiune impotriva talibanilor, in estul Afghanistanului, un doctor american care fusese rapit la inceputul saptamanii, a anuntat ISAF, forta NATO din aceasta tara, citata de AFP.

Operatiunea a fost lansata dupa primirea unor informatii potrivit carora doctorul Dilip Joseph ar fi "intr-un pericol iminent de a fi ranit sau ucis", a precizat ISAF, intr-un comunicat.

Dilip Joseph fusese rapit in 5 decembrie de talibani in districtul Surobi, provincia Kabul.

Sapte persoane implicate in rapirea medicului au fost ucise in urma atacului lansat de fortele afghane si americane, a explicat un purtator de cuvant al ISAF.

Nu a fost oferit nicun detaliu legat de rapire, locul detentiei sau unde s-a derulat operatiunea.

Medicul se afla in Afghanistan pentru a ajuta la construirea de clinici, potrivit unor surse din fortele de securitate.

Dr Joseph fusese capturat impreuna cu un coleg afghan, eliberat in urma unei recompense in ultimele zile, in momentul in care vizita o clinita din districtul Surobi dar era detinut in provincia vecina, Laghman, a precizat Hazrat Mohammad Haqbeen, guvernatorul districtului Surobi.

Intre 80 si 100 de insurgenti se afla in aceasta regiune, potrivit estimarilor generalului Emam Nazar, fost comandant al brigazii 3 al armatei afghane.

"Cateodata, pe drumul dintre Kabul si Jalalabad, apareau inamici dar nu ne puteau rezista. Fortele noastre ii neantizau. S-a intamplat de mai multe ori dar nu au scapat niciodata cu viata", a povestit el, pentru AFP.

Occidentalii reprezinta o tinta predilecta a talibanilor.

La sfarsitul lui 2009, doi ziaristi francezi, Herve Ghesquiere si Stephane Taponier, au fost raniti in districtul Surobi si tinuti ostatici peste 500 de zile, fiind apoi eliberati, cel mai probabil in urma platii unei recompense.

In iunie, fortele speciale ale NATO au eliberat o britanica si o kenyana, angajate la o asociatie umanitara si rapite de talibani in nord-estul tarii. Cinci dintre rapitori au fost ucisi.

Trei ziaristi romani au fost si ei rapiti in Irak, fiind eliberati dupa circa 50 de zile, circumstantele fiind neclare.