Vicepremierul ungar Zsolt Semjen, un aliat al premierului conservator Viktor Orban, a comis o "grava violare a eticii stiintifice", potrivit unei anchete a Universitatii Lorand Eotvos (ELTE) din Budapesta, fiind acuzat de plagiat in redactarea tezei sale universitare, scrie AFP, care citeaza saptamanalul economic HVG.

"Vicepremierul Zsolt Semjen a comis o grava violare a eticii stiintifice in cadrul tezei sale de sociologie in 1992", a precizat universitatea.

Potrivit sursei citate, "foarte multe parti" din acest studiu al lui Semjen sunt "identice" cu lucrarile directorului sau de cercetari.

"Nu suntem o autoritate si nu putem lansa proceduri, deoarece reglementarile din acea vreme nu erau atat de detaliate pentru a ne permite. Nu va exista deci nicio consecinta legala din partea noastra, dar contraventia morala ramane", a spus Katalin Tausz, presedintele universitatii.

El a subliniat ca ELTE nu poate face nimic din cauza "absentei dispozitiilor procedurale".

Biroul lui Semjen a precizat ca afacerea este "inchisa" deoarece universitatea nu a declansat alte proceduri.

In aprilie, presedintele republicii, Pal Schmitt, a demisionat in urma unui scandal de plagiat referitor la doctoratul sau din 1992, care a fost dezvaluit tot de saptamanalul economic HVG.