Armata Siriana Libera (ASL) si-a pierdut influenta in Alep in favoarea islamistilor radicali, mai bine inarmati si disciplinati, scrie AFP. Islamistii, in special cei din Frontul jihadist Al-Nosra, isi datoreaza notorietatea, paradoxal, discretiei lor, dar si abnegatiei in lupta. Bine inarmati si dispunand de finatari importate, membrii acesti grupari putin cunoscute apar doar in momentul luptelor si dispar dupa aceea din oras.

Vineri, in saptamanala defilare din Alep, manifestantii furiosi au cerut Armatei Siriene de Eliberare sa mearga pe front in loc sa ramana ascunsa in cartierele pe care le controleaza.

Pentru Mustafa, 37 de ani, "ferocitatea combatantilor Frontului Al-Nosra si expertiza lor in lupta fac din ei forta cea mai cunoscuta in Alep", eclipsand Liwa al-Tawhid, o brigada rebela apropiata Fratiei Musulmane, care a fost initial cea mai importanta forta a opozitiei armate in metropola din nord.

"Dispar dupa lupte"

Dar profilul discret al acestora starneste curiozitatea localnicilor.

"Luptatorii Al-Nosra si Ghuraba al-Sham vin in numar mare in oras imediat ce armata ataca, dar dispar la sfarsitul luptei", spune acest profesor de araba care locuieste cu sotia sa si cu cei cinci copii la Bustan al-Basha, fieful combatantilor islamisti.

Mamun, care locuieste in sudul Alepului, intareste aceste afirmatii: "Nu se apropie de locuitori". Cu atat mai mult cu cat le este dificil sa comunice, deoarece "unii au un accent diferit si sunt altii care nu inteleg absolut nimic".

Al-Nosra este o organizatie jihadista despre care se cunosc putine lucruri, deoarece membrii sai refuza sa vorbeasca, atat cu ziaristii, cat si cu locuitorii.

Necunoscut inainte de debutul revoltei din Siria in martie 2011, si acuzata un timp ca ar fi o emanatie a serviciilor de informatii siriene, acest Front a revendicat majoritatea atentatelor sinucigase care au insangera tara, in special din zonele Alep, Damasc si Deir Ezzor (est).

Doua alte mari grupari jihadiste sunt implementate in Siria, Ghuraba al-Sham (Strainii din Damasc), care regrupeaza in principal jihadisti turci sau veniti din tarile fostei Uniuni Sovietice, si Ahrar al-Sham (Oamenii liberi din Damasc), formata in principal din combatanti veniti din Liban si Irak.

Bogati si bine inarmati

Dar armamentul si banii fac si ele diferenta. "Majoritatea luptatorilor din ASL sunt tineri, unii chiar adolescenti, au arme putin sofisticate si sunt insarcinati sa supravegheze punctele de control", povesteste Abdallah, care traieste in vechiul oras.

"In schimb, luptatorii Al-Nosra sunt mai in varsta, au arme moderne si veste antiglont", adauga acest functionar in varsta de 32 de ani.

Islamistii beneficiaza de fonduri financiare sensibil mai importante decat aliatii lor, fara ca originea acestora sa poata fi stabilita. "Luptatorii Al-Nosra pregatesc festinuri cu carne prajita pentru terminarea postului de ramadan, in timp ce cei din Armata Libera trebuie sa se multumeasca cu un sandwich", explica el.

Hussam, un ziarist in varsta de 35 de ani care locuieste intr-o zona a orasului controlata de armata, afirma ca cele doua grupari islamiste "practica rapirile, dar daca rebelii cer rascumparari pentru a-si plati luptatorii si pentru a cumpara arme, cei din Al-Nosra nu negociaza niciodata, ei isi ucid ostaticii. Este o dovada ca banii pe care ii primesc din strainatate sunt suficienti".

Dar succesul islamistilor se explica si prin inconsecventa rebelilor din ASL.

Vineri, Maher a participat la manifestatiile care au criticat ASL. Acest locuitor din Bustan al-Qasr, cartier din sudul Alepului controlat de Armata Libera, denunta vehement jafurile facute de rebeli si instalarea lor in apartamentele familiilor care au fugit din calea violentelor, si care acum nu mai pot reveni in casele ocupate.

Daca este sa-i credem pe locuitori, culmea ironiei, Frontul al-Nosra este acum cel care regleaza litigiile dintre gruparile rebele. Mujahed, un functionar de 30 de ani, a vorbit despre "ciocniri intre rebeli care au durat o luna la Ferdaus (sud)".

Ele au ajuns la final "cand Al-Nosra si-a impus controlul si a impartit prada de razboi, in special munitiile si armele".