Politia slovena a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa o demonstratie luni seara la Maribor, al doilea oras din Slovenia, care pana in prezent s-a desfasurat pasnic. La miting au fost prezente intre 6.000 si 10.000 de persoane, potrivit presei locale, pentru a cere demisia primarului de centru-dreapta, Kangler Franc, fiind suspectat de coruptie, transmite AFP.

Douazeci de persoane au fost arestate, a declarat politia.

"In acest moment (20:10 GMT), politia a luat masuri pentru a restabili ordinea in Maribor", a declarat pentru AFP, purtatorul de cuvant al politiei, Bartolo Lampret.

Situatia a degenerat la orele 17:30 (16:30 GMT) "atunci cand protestatarii au inceput sa arunce cu pietre, sticle, si obiecte pirotehnice in cladirea Primariei", a adaugat el.

Agentia de stiri slovena, STA, noteaza ca ciocnirile s-au soldat cu noua raniti, patru ofiteri de politie si cinci demonstranti.

In noiembrie, Comisia Nationala pentru lupta impotriva coruptiei l-a acuzat pe Kangler Franc, primar in Maribor din 2006 de fapte de coruptie si de abuz de putere. Publicarea acestui raport a consolidat miscarea de protest.

Pe 26 noiembrie, o manifestatie la care au participat 10.000 de oameni a degenerat, iar Politia a facut atunci 27 de arestari iar 7 agenti au fost raniti.